Ann-Louise Öbom ger fotvård i världsklass: ”Det är en härlig känsla när mina kunder dansar ut efter behandlingen”


Skrivet av: harald nylund

Ann-Louise Öbom brinner för fötter och erbjuder alla härlig fotvård. På sin salong har hon skapat en mysig känsla med fika och levande ljus. Det finns olika anledningar till varför man borde uppsöka fotvård. Vissa vill bli av med förhårdnader, liktornar, sprickor eller fotsvamp och så finns det vissa som bara vill unna sig själv en skön behandling.

 

Hon är diplomerad medicinsk fotterapeut och driver sedan 2015 salongen by ann-louise öbom på Lilla Munkebäcksgatan 3A, Kålltorp, i östra Göteborg. Ann-Louise Öbom har en bakgrund med administrativt arbete och jobbade extra som personlig assistent i 20 år tills hon beslöt sig för att sadla om och ta hand om fötter istället.

 

Ann-Louise Öbom

 

— Jag har i hela mitt liv haft ett ”vårdtänk” och nu vårdar jag människors fötter. Jag tycker att synen på fotvård har förändrats mycket de senaste åren. Jag har många som kommer till mig bara för att de vill unna sig något skönt. Det är bra att unna sig och det finns alldeles för många som anser att de måste ha ett problem först innan de söker fotvård. Jag tycker att den yngre generationen är jätteduktiga på att unna sig och tar fotvårdsbehandlingar bara för att det är skönt och för att de mår bra av det.

Vilka behandlingar erbjuder du?

— Jag erbjuder bland annat koppning. Det är en gammal teknik och en otroligt effektiv behandling. 10 minuters koppningsmassage är lika effektiv som 30 minuters klassisk massage.

Hur fungerar koppning? 

— Med hjälp av sugkoppar och olja skapar man ett undertryck som påverkar bindvävnaden och löser upp spänningar. Detta bidrar till att man får en bra cirkulation i kroppen. Man blir varm och avslappnad av koppning.

Vad erbjuder du mer? 

— Jag brinner för fötter! Fotvården är min grund. Det är otroligt roligt att få göra skillnad för människor. Det är en härlig känsla när mina kunder dansar ut efter behandlingen. Förutom medicinsk fotvård och koppning erbjuder jag även vaxning, naturlig facelift, regndroppsmassage och så lackar jag naglar med shellac.

 

 Behandlingar

Boka behandling

 

 

Berätta om en fotvårdsbehandling och hur det går till! 

— Vi inleder med fotbad och då pratar jag med mina kunder om deras fötter. Vi går igenom och stämmer av om det finns några problem. Efter fotbadet torkar jag fötterna och klipper, slipar och rensar tånaglarna. Sedan undersöker jag om det finns förhårdnader, liktornar, sprickor, svamp eller annat som behöver åtgärdas. När det är klart avslutar jag med att ge en härlig fotmassage.

— Just termen ”medicinsk fotterapeut” kan låta avskräckande, men det handlar bara om att vi som är medicinska fotterapeuter får använda exempelvis skalpell. Vi har även läst medicin och besitter den kunskapen.

 

 

Hur gör du för att erbjuda den bästa tänkbara fotvården?

— Jag använder mig av min sociala kompetens, jag är öppen och visar empati och på så sätt fyller det en terapeutisk funktion också. Jag har det i mig. Jag är duktig på det jag gör. Det är så roligt att få så mycket beröm för mitt arbete. Kunder jag haft rekommenderar mig för andra och det är jätteroligt!

Du bjuder även dina kunder på en härlig fikastund? 

— Jag bjuder på kaffe, te, färskt vatten med citronskivor i, frukt och chokladbitar. Har man tur kan det till och med bli hembakat. Jag vill att man ska känna sig speciell och väl omhändertagen när man kommer till mig. Det ska vara hemtrevligt och jag ser alltid till att ha levande ljus.

— Jag tycker att man ska vara flexibel och jag är flexibel. Vill man komma ett helt gäng samtidigt och turas om så går det hur bra som helst. Jag är också flexibel när det gäller öppettider. Jag har kvällsöppet på onsdagar till nio och ibland har jag öppet på lördagar. Om någon ringer mig och behöver fotvård eller någon annan behandling så vill jag kunna hjälpa till så fort som möjligt.

 

 

 

Hur fungerar det med betalning? 

— Jag tar emot kontanter, kort, swish, friskvårdskuponger och har avtal med Klarna. Jag är dessutom ansluten till friskvårdsbetalning genom Actiway och ePassi. En annan sak som är mycket förmånlig är att jag har möjligheten att erbjuda gratis parkering utanför salongen.

 

Actiway

ePassi

 

Du får väldigt fina omdömen på Facebook från dina kunder. Vad är det i det du gör som skapar den här nöjdheten?

— Det är mitt sätt och hur jag är som person. Jag är väldigt öppen och social och tycker väldigt mycket om människor. Jag fick ett mycket fint omdöme från en chef som jag hade en gång i tiden och han sade: ”det spelar ingen roll, Ann-Louise, vilket yrke du än väljer. Du har en så fin social kompetens. Ett yrke kan man lära sig, men social kompetens får man inte bara utan vidare”.

— Jag åker ut på demensboenden och gör fötter också. Då pratar jag med anhöriga och personal innan för att få förslag på musik att ta med. Jag har så häftiga möten med människorna på demensboenden. Musik fyller en fantastisk funktion och jag hittar verkligen nyckeln till dem genom musiken.

— Jag har inte haft någon kund som varit missnöjd eller som ringt och klagat efter behandlingen. Jag frågar alltid mina kunder vad de tycker efter behandlingen och jag ber alltid om respons på mitt arbete. Många gånger ger jag också prover på krämer. Jag pratar gärna med mina kunder om vad de behöver för fötterna och frågar vilken fotsalva de själva använder. Sedan föreslår jag produkter som jag själv använder och tycker om.

Vilka produkter föredrar du? 

— Jag använder mest produkter från märket Gehwol. Det finns en produkt för alla problem.

Vad händer framöver nu då?

— Den här årstiden söker folk fotvård och det blir mer och mer att göra. Om man vill ha riktigt fina fötter till sommaren så är det dags att söka fotvård nu. Det är bra med fotvård, men egenvård ska inte underskattas. Nyckeln till fina fötter är att smörja istället för att slipa. Det som händer när man slipar fötterna är att kroppen bygger på nya förhårdnader.

 

Facebook

Instagram