Anne Perssons koncept med Annes Matglädje rosas: ”Maten ska vara höjdpunkten på dagen”


Skrivet av: harald nylund

Hon vill förändra äldre personers matvanor och göra matlagning till ett trevligt inslag i vardagen. Med entusiasm och glädje kommer hon på besök och lagar storkok.

— Jag har metervis med kokböcker hemma, säger Anne Persson.

 

För lite mer än två år sedan lämnade Anne Persson sitt yrke på resebyrå efter 30 år. Efter ett par månader med mycket tid över till annat beslöt hon sig för att börja jobba som timvikarie inom barnavårdsomsorgen på förskola och på fritidsverksamhet. Av en ren tillfällighet kom hon på hur hon kunde starta eget företag: Annes Matglädje.

— Min väninna var på besök i Karlstad och läste om Stini Hermansson som startat igång en verksamhet med samma koncept. Min väninna föll direkt för det hon läste och när hon kom hem igen så började vi spåna idéer tillsammans. Nu driver jag Annes Matglädje i egen regi.

 

Fotograf: Malin Westh

 

Hur började allt? 

— Allt sammanföll väldigt bra med det jag hörde och läste om i media, om våra äldre som sitter ensamma hemma utan den näring de behöver. Det jag hörde och läste kändes förfärligt och jag beslöt mig för att jag ville göra en insats. Jag visste bara inte riktigt hur jag skulle göra. När jag fick reda på den här idéen och när jag utvecklade konceptet så förstod jag att det fanns något jag kunde göra.

— Affärsidén till Annes matglädje är ”hemlagat i ditt kök”. Jag går hem till kunden och lagar den maten som kunden vill ha. Jag gör storkok och sedan kan kunden själv komplettera måltiden med kolhydrater och annat grönt och gott. Om man vill får man självklart vara med och laga maten tillsammans med mig, men det går lika bra att sitta vid sidan om och bara umgås. Om kunden vill ha hjälp med varuinköp så ordnar jag det.

— Den allra första kontakten blir hemma hos kunden och då sitter vi ner och pratar om vilken mat som önskas. Det är även en möjlighet för mig att se vilken utrusning som finns i köket och vad jag har att jobba med. Det första mötet är helt kostnadsfritt och gärna tillsammans med en anhörig. Det ska kännas bra både för kunden och för mig.

 

Fotograf: Malin Westh

Fotograf: Malin Westh

Fotograf: Malin Westh

 

Det här är Annes Matglädje

 

Är du utbildad kock? 

— Under tiden jag arbetade på fritidsverksamhet och förskola så utbildade jag mig till kostombud med specialisering på näringslära för äldre personer och personer med en matrelaterad sjukdomsproblematik. Jag ville ha en god grund att stå på och var mycket engagerad. Min son däremot, han är kock, så han hjälper mig och stöttar mig.

Hur fungerar betalningen? 

— Om kunden vill att jag ska göra matvaruinköpen så tar jag emot kontantbetalning på plats och åker sedan iväg och handlar matvaror. Själva arbetstiden ställer jag ut på faktura.

Vänder du dig enbart till enmanshushåll eller även till större familjer? 

— Jag vänder mig både till enmanshushåll men även till fler. Jag riktar mig främst till personer som är 65+, men med RUT-avdraget så får ju alla som fyllt 18 år och betalar skatt anlita mig. Bortsett från att laga maten och inhandla maten så diskar jag efter mig, tar ut soporna och gör fint. Detta gör att det fungerar som en slags social omsorg också.

Hur ser menyerna ut? 

— Jag skapar menyer helt efter önskemål från kunderna och lyssnar på vad kunderna vill äta. Sedan tipsar jag givetvis och kommer med förslag. Om jag är hos kunden i 3-4 timmar så hinner jag med många olika maträtter.

— När man blir äldre så äter man inte särskilt mycket så då blir det inte så många matlådor, men om jag lagar mat i 4 timmar så kan nog kunden räkna med runt 20-25 matlådor. Jag lagar precis det kunderna vill ha och en del äter sitt huvudmål samtidigt som jag är där. Om de är tillsammans med mig i köket så känner de dofterna och det triggar igång deras aptit. Maten ska vara höjdpunkten på dagen. Det ska smaka gott och det ska se trevligt ut också. Det fyller även andra funktioner för familjen att jag är där. Det blir en avlastning för familjen och om jag kommer hyfsat regelbundet så håller jag kontakten och meddelar de anhöriga hur det går.

 

Fotograf: Malin Westh

 

Vilka råvaror köper du? 

— Det är upp till kunden att välja råvaror. En stor del av mitt arbete går ut på att lyssna på kunden och se till kundens önskemål och behov. Jag inhandlar maten i den affär som kunden föredrar eller i den affär som ligger nära kundens bostad. Jag hittar bäst i min egen ”hemaffär” och där går det fort när jag handlar. Det kostar ju pengar för kunden när jag går och handlar och då kan jag inte gå in och vela, utan det ska gå fort och det ska vara effektivt. Jag har för närvarande inga avtal med leverantörer utan inhandlar allt själv.

— Från början försöker jag göra fyra maträtter och då blir det ganska enahanda. Det är klokt om jag kommer tillbaka för då kan jag addera ytterligare rätter. Över tid kan det bli en bra och rik variation när jag och kunden fått tid att samtala om maten och lärt känna varandra.

Har du några inspirationskällor? 

— Jag har metervis med kokböcker hemma. Det är min bästa lektyr, men jag kan inte påstå att jag har någon kockförebild.

— Jag tycker mycket om svensk husmanskost, men med en liten tvist. Det tycker jag är roligt. Leif Mannerström har skrivit en bok om just detta. Jag tycker att vi behöver bevara svensk husmanskost till eftervärlden.

Hur har responsen sett ut för ditt arbete? 

— Jag har fått mycket fin respons. Alla som hör talas om det jag gör och alla som jag presenterar mig för tycker att detta är en helt fantastisk idé. Jag är med i några nätverk och visar upp mig regelbundet och presenterar mig. Nu härnäst väntar ett reportage om mig.

 

Annes Matglädje

Instagram

Facebook