Att komma framåt i karriären


Skrivet av: Framtidsanalys

Att komma framåt i karriären innebär hårt arbete, uthållighet, att ha ett tydligt mål och att ha vanor som underlättar allt detta. När det gäller att lyckas finns det några saker som man kan tänka på längs vägen. Först och främst gäller det att inte fastna i tankar om att saker bara händer i din karriär. Framgångsrika människor tar chanser, möjligheter och har breda sociala nätverk.

Visst kan saker och ting bara hända och bero på tur eller otur, men då handlar det oftast om chansen eller lyckan i spel. Ett exempel är när man spelar på ett live casino och vinner en jackpot – det är inte något man kan planera för eller arbeta hårt för på samma sätt man kan göra med sin karriär. Det betyder dock inte att det inte är roligt, tvärtom. Det kan vara ett utmärkt tidsfördriv när man har en rast och vill koppla bort tankarna från allt som händer på jobbet.

Gå din egen väg

Många startar sin karriär med att arbeta för något annat företag, men så gott som alla riktigt framgångsrika kvinnor har startat sitt eget företag vid någon tidpunkt i livet. Det gäller att gå sin egen väg och hitta ett sätt att göra saker så att det passar just dig. Man behöver inte göra som alla andra. Det finns aldrig ett exakt rätt ögonblick att starta eget eller ta en chans. Det gäller bara att göra det, och inte låta tankar som ”jag är inte redo” komma i vägen.

Fundera på vilken typ av ledare du är. Har du personliga färdigheter, organisatoriska färdigheter och förmågan att ställa väldigt bra frågor? Stora ledare kan se trender som andra inte kan. De kan se den stora bilden, fråga de jobbiga frågorna, ställa in målet och få människor att arbeta mot det gemensamma målet. Dessutom är de bra på att fira framgångarna och att snabbt ompröva eller ändra något som inte fungerar. De kan ta ansvar, uppskattar feedback, de kan be om ursäkt, och de kan börja om.

Var inte rädd för att misslyckas

Ibland är det ofrånkomligt att man misslyckas, men man lär sig av sina misstag. De kan hjälpa dig att bli mer bekväm med att ta risker. Man blir även mer smidig och lär sig göra de justeringar som behövs. På din väg mot ditt mål, ta arbeten som du kanske tycker verkar vara för svåra. Det är en utmärkt möjlighet att växa in i dem och lära sig mer. Om du blir erbjuden ett sådant jobb är det för att företaget tror att du är rätt person. Låt inte personlig osäkerhet stå i vägen för din karriär.

Skapa personligt utrymme

Se till att du har tid för dig själv för att balansera kraven mellan arbete och familj. Använd dig till exempel av yoga eller gå ut och spring. När du har ett problem som du tänker på hela dagen, kan du oftast inte lösa det förrän du tar en paus från det. Om man går ut och springer låter man kroppen arbeta medan man ger hjärnan en paus. En annan viktig aspekt av detta är att ställa in sina prioriteringar, både för privatlivet och arbetslivet. En bra utgångspunkt är att alltid göra de svåraste sakerna först på dagen, så att man har det avklarat och inte går och funderar på det.