Att ta krisen i egna händer


Skrivet av: Framtidsanalys

Sponsrat innehåll

Kristider i samhället betyder också kärvare tider för ungdomsidrotten. Oavsett om verksamheten är ridsport eller konståkning är man beroende av pengar. Sporthallar och andra lokaler kostar, liksom tränare, kläder och utrustning. Det är svårt nog att klara den löpande verksamheten. Det är ännu tuffare att få råd med träningsläger och startavgifter till cuper och tävlingar, och allt svårare att få kommunala bidrag till sådana ”utsvävningar”.

När samhället sviker ställer det ännu högre krav på föräldrarna att bidra, men de har ju också drabbats hårt av höjda utgifter för el, drivmedel och mat. När familjernas ekonomi sviktar är det ofta barn och ungdomar som får ta smällen. Är det svårt att få ihop pengar till hyra, lån och andra löpande hushållsutgifter stryker man lätt ett ridläger eller en tävlingshelg. I värsta fall ryker hela fritidsaktiviteten när föräldrarna inte klarar av medlemsavgifterna.

Barnen är vår framtid, så det gäller att hitta kapital för att finansiera deras fritidsintressen. Vid sidan av statliga och kommunala institutioner finns privata stiftelser som ger bidrag till ungdomsidrott och annan föreningsverksamhet, men det enklaste sättet är nog ändå att ta saken i egna händer och tjäna egna pengar till idrottslägret eller tävlingsresan.

DelikatessKungen har sedan tidigt 90-tal hjälpt föreningar och idrottsklubbar, men även skolklasser att finansiera sina resor. Detta genom försäljningssamarbeten. Gruppen av ungdomar säljer företagets delikatesser på sin egen hemort, till privatpersoner eller företag, genom dörrknackning eller kampanjer i sociala medier. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så man bestämmer själv hur mycket tid och energi man vill lägga på arbetet. Ju fler produkter man säljer, desto mer pengar blir det till klass- eller klubbkassan.

Delikatesserna det gäller är exempelvis dragerade vingummin, lagrad cheddarost och handgjorda chokladpraliner. Sött och salt, något för alla smaker. Varorna levereras i snygga presentförpackningar vilket gör dem till perfekta gåvor för företag till sina anställda eller privatpersoner till släkt och vänner.

Pengarna man tjänar kan bli skillnaden mellan att kunna åka och delta i en turnering eller samla laget till ett roligt och inspirerande träningsläger där alla kan vara med, oavsett storleken på föräldrarnas plånböcker. Dessutom ger det en fin introduktion till yrkeslivet och visar ungdomarna på ett praktiskt och handfast sätt att allt är möjligt om man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.