Eva Gedung – den starka kvinnan som vände motgång till framgång


Skrivet av: Elin Nordlund

Att vara kvinna i en mansdominerad bransch det är inte alltid så enkelt. Att sen försöka bli chef är ännu svårare. Eva Gedung vet precis hur det känns att varje dag behöva slåss för sin sak och känna att det tar stopp, samtidigt som de manliga kollegorna fortsätter att klättra. 

– Jag slog i huvudet i det klassiska glastaket. Jag kom inte längre. Cheferna såg mig inte, säger Eva Gedung om sin tid på det stora företaget med majoriteten män.

 

Meditation. Det kan låta främmande för den som inte har provat på det. Ungefär så kände Eva Gedung också när hon först kom i kontakt med det. Men det var till slut just meditationen som fick henne att orka ta sig igenom den jobbiga tiden hon hade på det svenska företaget där hon gång på gång fick kliva åt sidan, för att ge plats åt en man.

– Det var en jobbig tid och jag behövde något för att orka med, meditationen blev just det, säger Eva Gedung.

Eva Gedung växte upp i Västerås men flyttade tidigt till Stockholm. Redan som ung tävlade hon i både gymnastik och simning på hög nivå. Vid sidan om idrotten fanns ett brinnande intresse för teknik och därför valde hon att studera till civilingenjör på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan. 1985 hoppade hon på utmaningen som projektledare på Alfa Laval. Tiden på företaget blev inte riktigt som hon tänkt sig då hon snabbt fick känna på det hårda klimatet i en bransch med en överrepresentation av män.

Hur var det att komma till ett företag med mestadels män?

– Det var jobbigt. Det påverkade mig väldigt mycket. Efter ett tag borde jag ha blivit befordrad men cheferna valde någon annan, en man. Jag stötte i det där klassiska glastaket som många kvinnor gör, tyvärr.

Känner du att dina manliga kollegor såg annorlunda på dig?

– Mina kollegor behandlade mig likadant som de behandlade sina manliga kollegor. Cheferna däremot, såg förbi mig kan man säga. Men när det väl kom till kritan fanns inte mina kollegor där och stöttade. Det hade känts bra att ha dem i ryggen. Det hade jag behövt vid den tiden.

Läs en tidigare artikel om Eva Gedung på Framtidsanalys

Efter några år på företaget tog det stopp för Eva Gedung. Hon orkade helt enkelt inte längre och hennes kropp visade det tydligt.

Hur påverkade allt det här dig, vad hände?

– Det påverkade mig såklart oerhört mycket. Till slut gick jag in i väggen. Jag kunde inte längre hantera stress, jag sov inte och jag tvingades sjukskriva mig. Jag hade till och med svårt att se på tv.

Fick du den hjälp du behövde?

– Då fick jag inte det. Det fanns ingen som tog mitt parti och det fanns ingen som stöttade mig. Det dröjde länge innan jag fick någon att prata med. Jag ville inte heller lägga mina problem på mina nära och kära. Det blir lätt att man håller allt inne. Jag hade behövt någon att bolla och diskutera med mycket tidigare än vad jag fick.

Hur gjorde du för att orka med?

– Jag började läsa böcker om vad jag skulle kunna göra för att ta mig ur det här. Till slut var det meditationen som fick mig att orka. Den hade jag hittat samma år som jag började på Alfa Laval, tack vare min kusin. Jag fastnade direkt.

Kan man säga att den räddade dig?

– Ja det skulle man kunna säga. Den har funnits med mig genom de här åren. Den betyder otroligt mycket för mig.

1997 tog du ett av dina kanske viktigaste beslut i livet, eller hur?

– Det gjorde jag. Jag valde att säga upp mig. Eller valde och valde, det var snarare cheferna som sa åt mig att göra det. Enligt dem var jag inte längre välkommen.

What doesn’t kill you makes you stronger, brukar man säga – håller du med om det?

– Så är det. Jag har lärt mig mycket trots att det varit jobbigt. Jag har dock fortfarande svårt att hantera stress och då är meditationen och Reiki det som hjälper.

Ja, för du håller även på med Reiki-healing?

– Precis. Jag började med det för att jag ville må bättre helt enkelt. Jag gick en kurs hos Berit Sarvisé för att få bukt med mina sömnproblem. Det var så jag kom i kontakt med healing. Jag hade länge haft tankar på att arbeta som healer och nu har jag jobbat med det till och från i omgångar. Jag mår bra av Reiki-healing och jag mår bra av att ge det, jag får en energi av det. Det är minst lika viktigt att ge healing som att få den.

Vad vill du säga till de kvinnor som varit i samma situation som dig?

– Våga stå på dig och kriga för din sak. Men om du märker att du inte får gehör kan det ibland vara bättre att lägga det bakom sig och gå vidare. Då är den arbetsplatsen helt enkelt ingenting för dig. Du är så mycket bättre än det där och du är värd mer.

Om man vill träffa dig, hur gör man det bäst?

– Jag kommer att stå på Harmoni-mässan 7-8 april. Det är bara att komma förbi där.

Besök Eva Gedungs hemsida

Läs en tidigare artikel om Eva Gedung på Bättrenyheter