Eva-Lotte Bernekorn Sandin brinner för det ekologiska – nu är hon aktuell med en kudde för de små: ”Viktigt att ge barnen bra förutsättningar”


Skrivet av: Elin Nordlund

Att återanvända det som redan finns blir vanligare och vanligare. Det kan till exempel vara att handla kläder second hand eller så kan det vara att sy nytt av gamla tyger. Eva-Lotte Bernekorn Sandin är civilingenjören som brinner för just det här och hur vi tar hand om vår planet på bästa möjliga sätt. Hon har många bollar i luften och nu är hon aktuell med en mjuk och gosig kudde för de små personerna, självklart ekologisk.

– Jag har tagit fram en kudde som är gjord av riktigt bra nytt material. Den är både mjuk och skön, och ekologisk, säger Eva-Lotte Bernekorn Sandin om sitt senaste projekt.

 

Eva-Lotte Bernekorn Sandins intresse för miljö och form började redan när hon var liten. Hon fick då följa med sin mamma till syjuntan och där satt hon och lyssnade och sög in allt hon kunde. De äldre damerna var perfekta lärarinnor i material-lära. De visste till exempel hur man ska ta hand om bomull eller hur ylle reagerar när det tvättas i för varma temperaturer. Att sy föll sig också naturligt efter de många stunderna med nålar, tyger och trådar. Det var de här erfarenheterna, men också stunderna i skogen med pappan, som la grunden till det miljötänk hon senare skulle komma att ha.

Berätta om ditt nya projekt, barnprodukter?

Jag har tagit fram en kudde till små barn som är gjord av riktigt bra material, kapok som är nytt som kuddstoppning. Det är viktigt att vi ger barnen bra förutsättningar. Den är både mjuk och skön, och ekologisk. Kapok är en släkting till bomull och är perfekt att använda som stoppning och är dessutom antibakteriell och ogillas av kvalster och annan ohyra. Kudden går att tvätta i 60 grader vilket är toppen eftersom vi alla vet vilka olyckor som kan ske med de minsta.

Berätta mer om kapok!

Det är som sagt en släkting till bomull men den går inte att spinna och väva tyg av på samma sätt som bomullen. Den växer i tropiska länder, i regnskogen. Jag förstår inte att fler inte använder sig av det. Det är ingen annan som tillverkar barnkuddar i just kapok. Det är perfekt i till exempel kuddar och täcken eftersom det är väldigt bra för allergiker.

Var kan man köpa din kudde?

– Jag samarbetar med en butik på Nybrogatan som riktar in sig på sömn. För mig är det viktigt att man kan se, klämma och känna på det man vill ha. Självklart är det även bra med e-handel och det är något jag arbetar med att få till men som sagt, jag gillar när man kan känna och titta på det man är intresserad av. Det går även bra att komma förbi mitt showroom i Hägersten, men då måste man först boka tid.

Finns det planer på fler barnprodukter?

Ja! Jag tänker att jag ska göra täcken och kuddar även till äldre barn med mera. Jag planerar också att göra spjälsängs-skydd så att de riktigt små ligger tryggt i sängen om natten.

Efter 20 år på Naturvårdsverket valde Eva-Lotte att lämna den fasta anställningen och starta eget. Hon startade då just Naturens Syster.

Hur var det att ta det steget?

– Självklart var det en stor omställning. Jag hade inget kontaktnät och det tog en stund att arbeta upp det. Nu har det blivit betydligt större vilket underlättar oerhört.

Varför valde du att starta Naturens Syster?

Jag ville använda snygga miljöanpassade tyger. Jag ville också återanvända de tyger som redan producerats. Man ska kunna ställa samma krav på ekologiska tyger som på de icke ekologiska. Det ska inte bara vara den typiska ”miljö-nörden” som köper dessa tyger. De ska finnas tillgängliga för alla och de ska vara snygga.

Vilka motgångar har du stött på?

– Ibland har det varit svårt att hitta rätt samarbetspartners. Ibland har det låtit väldigt bra innan vi har dragit igång samarbetet men sen har det inte blivit lika bra. Jag försöker se det som att man lär sig av allt, alla erfarenheter är bra erfarenheter.

Vad tycker du om vårt sätt att handla kläder och tyger på idag?

Man kan tänka så här; är det för billigt för att vara sant, då är det antagligen det. Då är det någon annan som fått betala på annat sätt så att säga. Det är viktigt att alla människor på jorden kan arbeta under rimliga förhållanden och få en rimlig lön. Det gäller alltid att tänka ett varv till skulle jag säga.

Det är snart internationella kvinnodagen, vad har du för tips till kvinnliga entreprenörer?

Man ska våga! Du kan alltid mer än vad du tror. Att tro på sig själv är viktigt. Ibland blir det du gör dåligt, ibland blir det bra. En kunskap rikare. Jag tror också att det är viktigt att vara ute och träffa olika slags människor av alla utgångspunkter. Inte bara i din egen bransch utan vem som helst egentligen. Det gäller att ta intryck från alla du träffar, det berikar dig. Det är även viktigt att komma ihåg att ha roligt i jobbet, på fritiden och allt däremellan.

Besök Naturens Systers hemsida här.

Läs en tidigare artikel om Naturens Syster på Bättre Nyheter.