Framtidsanalys förslag – på aderton kvinnliga ledamöter


Skrivet av: Elin Nordlund

Hade Sara Danius verkligen behövt avgå – det är helt klart ämnet på allas läppar just nu. Vad man också kan fundera över är vilka av Sveriges drivna och coola kvinnor som skulle kunna vara en del av de aderton, Framtidsanalys har plockat fram namn på några av dessa.

 

Nu går stora delar av den svenska offentligheten ihop för att visa missnöjet över att hon lämnar posten. Många kvinnor väljer idag att klä sig i knytblus – just för att stötta Danius, det under #knytblusen. Samtidigt är det nog många svenskar som har klart för sig över vilka kvinnor i Sverige som skulle platsa på listan över möjliga ledamöter. Framtidsanalys har tagit fram sin egen lista över de aderton.

Lina Thomsgård

Är kolumnist, programledare och föreläsare inom jämställdhet. Startade Rättviseförmedlingen 2010.

Anna-Karin Bylund

Kontaktade Svenska Akademin redan 1996. Hon varnade dem då och berättade hur Jean-Claude Arnault hade utsatt henne för sexuella övergrepp.

Hanna Hellquist

Feministen, journalisten och författaren som tar upp viktiga frågor, alltid med glimten i ögat.

Amanda Svensson

Hyllade författare som slog igenom med ”Hey Dolly”. Var en av de som vittnade mot den så kallade ”Kulturprofilen”, Jean-Claude Arnault.

Johanna Koljonen

Författaren, journalisten och kritikern som bland annat har skrivit krönikor för Fokus och ABF:s tidning.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Svensk författare, skribent och tv-producent. Hon debuterade med romanen Naturen 2009.

Ann-Helén Laestadius

Svensk-samisk journalist och författare. Hon utsågs till ledamot i regeringens läsdelegation 28 oktober 2016. År 2016 utkom ungdomsromanen ”Tio över ett” för vilken hon tilldelades Augustpriset 2016 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok.

 

Linda Skugge

Författaren och krönikören som stolt kallar sig feminist igen.

Sara Danius avgick under gårdagen. Något som har rört upp känslor i hela landet.

Isabelle Ståhl

Litteraturkritiker, författare och krönikör. Ståhl har varit kritiker och krönikör på Svenska Dagbladet. Hon har även skrivit för Expressens kultursidor och Nöjesguiden.

Kristina Sandberg

Debuterade 1997 och har skrivit en rad romaner. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014.

Jessica Schiefauer

Författaren som förutom att skriva själv även håller i kurser i språk och skrivande. Vann Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok 2015.

Silvana Imam

Artisten och psykologen som flera gånger om prisats för sin musik. Har bland annat blivit utnämnd till ”Årets textförfattare” på Musikförläggarnas pris.

Jenny Jägerfeld

Psykolog och författare av barnlitteratur. Under 2018 kommer hennes biografi ”Comedy queen” ut.

Karin Bojs

Journalist och författare. Hon var fram till mars 2013 Dagens Nyheters vetenskapsredaktör. År 1994 startade hon den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Lina Wolff

Författaren från Hörby som prisats flera gånger om för sin litteratur. Bland annat fick hon Augustpriset 2016 för ”De polyglotta älskarna”.

Sandra Beijer

Bloggaren, författaren och krönikören. Driver sin egen blogg Niotillfem och har givit ut två romaner – ”Det handlar om dig” och ”Allt som blir kvar”.

Sara Lundberg

Illustratören och författaren som vunnit två Augustpriser, 2009 och 2017.

Elnaz Baghlanian

Litterär chef på Bokförlaget Atlas. Är även litteratursakkunnig för kulturfonden Sverige och Finland samt sitter i juryn för Stieg Larsson-priset.