Inge Forchhammer på Lidingö Fysioterapi tror på mångfald, men anser att fler kvinnor borde driva egna vårdföretag


Skrivet av: harald nylund

Inge Forchhammer är stolt över kliniken Lidingö Fysioterapi och ser sig själv som en lagledare i den ”oas” som skänker henne lust och glädje. Inom sjukvården arbetar fler kvinnor än män vilket bidrar till att kvinnor samlar på sig kunskap om det dagliga arbetet och har därmed vad som krävs för att driva eget företag.

— En bra blandning av män och kvinnor berikar arbetet och skapar en bra svensk sjukvård, säger Inge Forchhammer.

 

Inge Forchhammer flyttade till Sverige från Danmark som tjugoåring och jobbade ett par år innan hon började studera och utbilda sig vid Karolinska Institutet. Hon arbetade bland annat på sjukhus inom långvården.

— Det var lärorikt att arbeta inom långvården och jag lärde mig mycket om människorna jag jobbade med. Efter mina studier på Karolinska Institutet jobbade jag först som vikarie på olika vårdcentraler och därefter fick jag anställning inom företagshälsovården och arbetade då som sjukgymnast och ergonom. Jag startade min egen verksamhet i början av 1990-talet.

Vad är Lidingö Fysioterapi? 

— Det är en klinik där jag och mina medarbetare bedriver sjukvård och erbjuder olika former av behandlingar och rehabilitering för människor med rygg- och nackbesvär samt muskel- och ledvärk. Vi har en avdelning för friskvård med gym. Där kan man delta i gruppträningar och vi hjälper till med kostrådgivning och träning. På vår klinik har vi en bra blandning av kvinnor och män vilket berikar arbetet och bidrar till ett trevligt arbetsklimat.

 

Inge Forchhammer med kollegor på Lidingö Fysioterapi

 

Lidingö Fysioterapi

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

— Jag tar emot patienter fyra dagar i veckan och avsätter en dag i veckan åt administrativt arbete. På morgonen tar jag genast tag i de inbokade patientbesöken. Patienterna är alltid prio ett. Jag är en utpräglad kliniker, men som klinikägare måste jag ”multi-taska” en hel del och ha många bollar i luften samtidigt eftersom jag ytterst ansvarar för personalen, lokalen, ekonomin, IT-system samt avtalsfrågor. Jag försöker delegera och har administrativ personal som hjälper mig.

— Jag har utbildat mig hela livet och utbildar mig fortfarande. Ibland mer intensivt och ibland på kortare konferenser och kurser. Inom min yrkeskår utbildar vi oss hela tiden.

Vill du utveckla någon behandlingsmetod? Vad är McKenziemetoden?

— Jag har en bakgrund som idrottare och har hållit på med både handboll och gymnastik. På den tiden, redan som mycket ung, förstod jag vikten av att ha en bra kroppshållning för att inte skada sig. Robin Anthony McKenzie från Nya Zeeland utvecklade en metod som handlar om just kroppens position och rörelser och hur dessa hänger ihop och samverkar. Man kan göra mycket själv för att påverka sin kroppshållning och behandla sina egna besvär. Jag träffade McKenzie år 1985 och han har betytt väldigt mycket för mig i mitt kliniska arbete som Fysioterapeut.

Vad innebär det att arbeta som ergonom och vad gör man då?

— Som ergonom studerar man hur människor har det på sina arbetsplatser, ger råd för förbättringar i arbetsmiljön och utbildar människor i hur de ska arbeta rätt och använda sin kropp på bästa sätt för att förebygga belastningsskador och andra stressrelaterade sjukdomar. När jag gick ergonomutbildningen handlade mycket om belastningsproblem, men idag har ergonomin blivit mer inriktad mot stress. Arbetslivet och arbetsmarknaden har förändrats så oerhört mycket de senaste 40 åren. Det har blivit mer stillasittande jobb på arbetsplatserna och allt för lite kroppsrörelse i det dagliga arbetet. I mitt kliniska arbete med mina patienter har jag stor nytta av mina ergonomiska kunskaper och erfarenheter från besök på olika arbetsplatser.

 

 

 

Fysioterapi & rehab

 

Ni erbjuder gruppträningar på Lidingö Fysioterapi. Vilken gruppträning är mest omtyckt och vad tror du att det beror på? 

— Vi har fem eller sex grupper per vecka. Jag jobbar mycket med styrketräning och är inspirerad av Friskis & Svettis. Jag har utvecklat ryggympan och har kombinerat den träningsformen med skivstång så att man även tränar lyftteknik. Jag tränar tre grupper i veckan. Det är två kvinnogrupper och en herrgrupp. När jag tränar kvinnorna är det fokus på att göra dem starkare i bålen och överkroppen och när jag tränar männen är fokus på rörlighet och stretching.

 

Herrgrupp på Lidingö Fysioterapi

 

Gruppträningar

 

— Yoga är något som uppskattas väldigt mycket. Det ligger rätt i tiden och är en bra träningsform för att hantera stress. Just mental återhämtning och andningsträning är enormt viktigt.

Hur ska man göra för att må bra i vardagen? 

— Först och främst handlar det om att hitta en balans som fungerar på längre sikt. Det gäller att hitta en bra balans mellan belastning, vila och återhämtning. Kropp och själ måste fungera i harmoni. Det är svårt och utmanande på många sätt men väldigt viktigt för god hälsa. Generellt kan jag säga att människor vilar och återhämtar sig alldeles för lite vilket blir både fysiskt och mentalt påfrestande.

— Själv är jag intresserad av friluftsliv och natur. Det blir uteliv framför allt på helger och semestrar. Jag har mitt vattenhål på mitt landställe i Norra Skärgården. Jag cyklar, joggar, promenerar, går med stavar, åker skidor och långfärdsskridskor. Jag tycker att det är roligt att vandra. Jag har vandrat i bergen i Nepal. Det var en fantastisk upplevelse. Bergsfolken i Nepal arbetar med kroppen hela dagarna och har en fantastiskt bra fysik.

 

Inge Forchhammer bestiger berg i Nepal

 

Vilka utmaningar finns i din bransch?

— Först vill jag säga att vi behövs. Vi behövs verkligen i dagens alltmer stillasittande IT-samhälle! Patienterna kommer på sitt högkostnadsskydd och kan komma både med och utan remiss. Vi satsar mycket på barn som har besvär med nacke- och rygg, som iPhone och surfplatta bidragit med. Vi har avtal med Landstinget. Det finns stora utmaningar för de som driver företag i den offentliga sektorn. Just nu handlar mycket om nedskärningar i Stockholms Läns Landsting och jag saknar det långsiktiga tänkandet som fanns förut. Om jag skulle förmedla något till politikerna så skulle det vara att satsa mer på rehabilitering. Det handlar ju faktiskt om att få tillbaka människor i arbete och värna om ungdomar så att de inte blir utbrända och sönderstressade på sina arbetsplatser. Om man inte satsar mer på rehabilitering och på sjukvården så finns stor risk att det kommer slå tillbaka och medföra mycket högre kostnader längre fram i tiden.

 

 

Friskvård

 

Vad är det absolut bästa med ditt yrke och det du gör?

—  Jag älskar att hjälpa människor! Jag drivs av att ge dem hopp och att hjälpa dem att få bättre hälsa. På Lidingö Fysioterapi har vi roligt och skojar med varandra varje dag. Jag har alltid velat vara min egen chef och skapa den bästa tänkbara vården. Jag vill ha korta beslutsvägar och ha möjlighet att testa nya idéer. Jag ser mig själv som en lagledare snarare än som chef. Jag trivs bäst när jag får jobba i team tillsammans med mina duktiga medarbetare.

Vad skulle du säga utgör en bra ledare? 

— Som ledare ska man drivas av att vilja skapa och utveckla sin verksamhet. Fyra viktiga ledord är: kvalitet, kunskap, kompetens och engagemang. Det är viktigt med personlig utveckling och lagarbete.  Jag värdesätter snabba beslutsvägar och har ogärna långa och utdragna möten. Effektivisering kan låta negativt, men det ska vara effektivt i den bemärkelsen att man inte sitter och ältar. Man ska vara en ”doer”.

— För att bli en bra ledare måste man också ha förmågan att se alla. Människan är alltid nummer ett. Det ska kännas meningsfullt för alla att gå till jobbet, oavsett yttre omständigheter. När man är på jobbet ska man känna att man får stöd och uppmuntran. Som ledare måste man förstå att alla är olika, har olika styrkor och besitter olika färdigheter. Man måste se till så att alla får bidra efter egen förmåga.

Hur tror du att framtiden ser ut för kvinnligt företagande? 

— Det bör absolut vara fler kvinnor som startar upp och driver egna företag. Särskilt inom vården. 75 procent som jobbar inom vården är kvinnor. Riskkapitalister och storbolag driver vårdföretag för att ta ut stora vinster. Kvinnor och män som arbetar inom vården borde få överskottet själva när de lyckas väl i sitt arbete.

— För att motivera fler kvinnor att starta eget så måste man förmedla att det handlar om att våga, blicka framåt och att ha tydliga visioner. Ingenting kommer gratis. Jag tror att kvinnor generellt sett är lite försiktigare och investerar inte över sina tillgångar. I grund och botten handlar det nog om att kvinnor har en ekonomisk medvetenhet och är mindre riskbenägna. Samtidigt måste man investera om man ska lyckas bygga upp en verksamhet.

 

Lidingö Fysioterapi