Jämställt föräldraskap – något som Marie Björk krigar för med sin nya bok ”Vi ska ha barn” – som redskap


Skrivet av: Elin Nordlund

Foto: Gabriel Liljevall

”Det behövs nya stöttepelare att luta sig mot i familjelivet, vi behöver se exempel som visar att ett jämställt föräldraskap är möjligt, och vilka fördelar som finns med att leva så”.  Så börjar Marie Björks bok ”Vi ska ha barn”, med vilken hon vill lyfta frågan om just ett jämställt föräldraskap.

 

Det är många som tror att de har ett jämställt förhållande och många tror att de är moderna när det kommer till föräldraskap. Det är inte alltid så lätt att veta vad som förväntas av en och hur man gör för att få till den där balansen.

– Jag själv saknade den här typen av bok när jag och min sambo väntade barn. Jag trodde att det skulle finnas en bok som tog upp den här frågan men jag hittade ingen. Då kände jag att jag får väl ta tag i det själv. Ju fler blivande föräldrar jag träffade desto mer märkte jag hur stort behovet var.

Varför är ett jämställt föräldraskap så viktigt?

– Det är ett viktigt ämne eftersom hur vi är som föräldrar, det påverkar även arbetsmarknaden. Det påverkar till och med hur arbetsgivare och kollegor ser på oss.

 

 

Hur påverkar det oss i arbetslivet menar du?

– Kvinnor tar ut ungefär 80 procent av föräldraledigheten idag. Det gör att arbetsgivare och samhället förväntar sig att en kvinna ska göra just precis det när hon blir gravid. En arbetsgivare tänker att ”jaha, nu kommer hon att bli gravid och nu kommer hon att vara borta ett tag”. Så ska det inte vara. Vi måste ruska om jämställdhets-frågan från grunden.

Vad tänker du att din bok ska kunna göra för blivande föräldrar?

– Jag tänker att de ska kunna använda den här som en guide och en bok där de kan hitta saker att diskutera tillsammans. Saker som får dem att fundera på hur de vill att deras föräldraskap ska se ut.

 

Foto: Gabriel Liljevall

 

Tror du att fler än föräldrar kan känna igen sig i boken?

– Mycket av det jag skriver om kan man även använda i sitt förhållande, även om man ännu inte fått barn och inte heller planerar att få det just nu. Jag vill även att HR-människor ska ta del av boken. De måste börja ta den här frågan på allvar. Min förhoppning är att den här boken ska delas ut på arbetsplatser när någon väntar barn.

 

[stextbox id=’info’ color=’000000′ ccolor=’ffffff’ bgcolor=’ffffff’ cbgcolor=’000000′ bgcolorto=’ffffff’ cbgcolorto=’000000′]

Så uppnår ni ett jämställt föräldraskap

  • Se er båda som precis lika viktiga föräldrar.
  • Lita på varandra.
  • Ägna lika mycket tid åt barnet.
  • Ta lika stort ansvar för barnet.
  • Ha en strategi som ni håller fast vid.
  • Lyssna inte på alla andra som vill ge råd och tycka till,
    ha era egna förebilder.
  • Dela på ansvaret för hushållssysslor.
  • Var uppmärksam och ifrågasätt könsroller och normer
    som ni inte vill leva efter.
  • Kommunicera ständigt med varandra.
  • Våga misslyckas, och hitta tillbaka.
  • Se jämställdhet som en lyx ni unnar er–det är ni värda!

Utdrag ur boken ”Vi ska ha barn”

[/stextbox]

 

Vad är det viktigaste du vill säga till par som funderar på barn?

– Ni måste veta vad ni vill, och kämpa för det. Ni behöver se klarsynt på de samhällsstrukturer som finns, och som ofta leder till ojämställda relationer – om ni inte parerar och gör medvetna val.

Boken kom ut i mars, hur har den tagits emot?

– Jättebra! Folk har varit väldigt positiva. Jag har varit i flera stora medier och berättat om den och om hur jag ser på ett jämställt föräldraskap. Recensionerna på boken har också varit väldigt fina.