Konstnären Maj-Lis Johansson från Älvsbyn i Norrbotten rosas för sin konst och sina enastående glasprydnader


Skrivet av: harald nylund

Maj-Lis Johansson bor och arbetar i Älvsbyn. Hon hänger ut sin konst i naturen och smyckar sitt hem och altan med stenar, kedjor och glas. Just nu fokuserar Maj-Lis främst på glaskonsten. Trots framgångarna är konstnären ödmjuk och har fortfarande svårt att ta in allt som hänt.

— Det har gått så bra och det är så roligt att folk gillar det jag gör, säger Maj-Lis Johansson.

 

Maj-Lis Johansson började på Sunderbyfolkhögskolas konstlinje i Luleå, för 28 år sedan, och enligt henne var det då livet började. Hon har sedan tio år tillbaka en egen glasateljé i sitt hem där hon skapar sin glaskonst. Förutom glaskonsten har Maj-Lis ett stort intresse för friskvård och konst i alla dess former. Hon är utbildad EFT-terapeut och jobbar även med EQ-painting. Behandlingsformen EFT har väckt stor uppmärksamhet och Maj-Lis har sett att den gör skillnad för människor i deras liv.

 

Glasateljé

 

 

 

Det här är Maj-Lis Johansson

Maj-Lis Johansson / Svenska Konstnärsförbundet

 

Berätta om din glaskonst. Hur jobbar du? 

— Jag beställer hem stora glasskivor i olika färger som jag skär och lägger lager på lager i ugnen. Jag vet aldrig hur det ser ut när jag öppnar ugnen efter alla timmar. Det är alltid lika spännande. Jag har laddat över 60 ugnar med glaskonst.

— Jag jobbar med glaskonst när andan faller på och jag måste känna att jag längtar efter det för att det ska bli bra.

Du gick en silversmideskurs i Salsåker på höga kusten och hade Sigbritt Mann som lärare. Vad lärde du dig och hur var kursen?

— Jag har alltid varit nyfiken och velat testa och prova på olika saker. På den här kursen fick jag göra smycken, ringar och halsband. Men det var inte riktigt min grej, det var lite för smått och pillrigt för mig. Just nu är det glaskonst och tavlor jag fokuserar på.

Du startade en egen glasateljé 2008. Hur kändes det?

— Det kändes naturligtvis jättebra. Jag sitter i ateljén just nu faktiskt och har glas överallt och längsmed väggarna. De allra flesta som kommer på besök hem till mig vill gå in i min ateljé och ta del av allt jag skapat.

— Jag har även startat igång ett projekt där vi är flera konstnärer och hantverkare som ställer ut i vår egen ateljé eller trädgård. Där har vi även en konstrunda tillsammans. Detta är något som verkligen har uppskattats och jag har en förmåga att få folk att vilja ställa ut.

 

 

Du hänger även ut din konst i naturen? 

— Jag hänger ut min glaskonst i vår trädgård och när jag gör det är det viktigt att konsten passar in i naturen. Det är färgerna som bestämmer och kompositionen är också en viktig del i det hela.

Vad har du gjort mer? 

— Mina stora intressen är konst och friskvård. Jag började med EQ-painting och sedan utbildade jag mig till EFT-terapeut. Jag har haft en mag- och tarmsjukdom hela livet och har provat massor med olika sätt för att må bra. Med EFT (Emotional Freedom Techniques) jobbar man mycket med fingertopparna på olika akupunkturpunkter. EFT har räddat mig så många gånger i livet och så fort jag mår dåligt använder jag EFT och då släpper det genast.

— Som EFT-terapeut gör jag behandlingen antingen under ett personligt möte eller över telefon och Skype. Det viktiga är att det ska passa för den jag utövar behandlingen på. Jag är med i EFT-förbundet som terapeut. Man utbildar sig till EFT-terapeut över nätet och har även träffar där med utövare från hela Sverige.

— Känslornas måleri är EQ-painting. Det är en teknik där man uttrycker sina känslor och annat jobbigt man gått igenom med hjälp av färg och form. Först målar man svart färg över hela duken och sedan fyller man på med ljusa färger i flera lager som en slags rehabilitering.

—Något annat som jag uppskattar väldigt mycket är Baletten Trolltagen där jag är producent och projektledare. Trolltagen engagerar både barn och äldre. Det är så enastående vackert och naturen som omsluter scenen är helt obeskrivlig i Storforsen.

Du beskriver att dina tavlor är gjorda med en teknik som ger en 3-dimensionell effekt. Hur uppnår du den effekten? 

— Jag fyller olika plastflaskor med färger och sedan sprutar jag färgerna över ett stort tygstycke. Jag jobbar med färgerna med hjälp av en triangellinjal och använder spetsen och sidorna för att ta fram olika mönster. Jag kan hålla på hur länge som helst och slutar inte förrän jag känner mig helt nöjd. Jag gillar också att jobba med trä och sten.

— Jag utgår från en känsla jag har inom mig och det är den känslan jag försöker plocka fram. Betraktaren skall känna friheten av att få uppleva tavlorna på sitt eget sätt.

 

 

Du var med på Lapplands konstnärskoloni som pågick under 14 dagar i Lofoten i Norge. Vad gjorde du där och vem anordnade detta? 

— Det var Svenska Konstnärsförbundet som anordnade det och jag var en av de 10 konstnärer från olika länder som blev uttagen att få medverka i detta fantastiska projekt på Lofoten. Det var Olle Martinsson från Arvidsjaur som höll i det hela. Det är en resa jag aldrig glömmer.

— Jag åkte tillbaka till Lofoten och medverkade i en konstutställning några år senare.

Berätta gärna lite om den fina responsen du fått av nöjda kunder och patienter?

— De som provat på EFT är helt lyriska! De flesta utövar EFT dagligen och brinner för behandlingen. Det har gått så bra och det är så roligt att folk gillar det jag gör. De fascineras av min glaskonst och säger att mina tavlor är spännande.

 

Facebook

Trolltagen

EFT Förbundet

Känslornas måleri