Konstnären ser sig själv som en sökare och letar ständigt efter nya kreativa uttryck: ”Jag attraheras av färgerna”


Skrivet av: harald nylund

AnnMarie Jacobsson har alltid tyckt om färger och färgerna har varit vägvisare i konstnärskapet och i alla stilar och hantverk hon jobbat med. Förutom konsten har AnnMarie ett stort intresse för akupunktur, massage, zonterapi och Shamanhealing. I år känner konstnären att hon vill återuppta och lägga ner mer tid på måleriet. 

 

Från början målade AnnMarie Jacobsson i akvarell, men fick sedan ett intresse för ikoner när hennes väninna visade upp sina egna ikonmålningar. AnnMarie fick färgglada pigment av väninnan och satte genast igång.

— Ikoner utgörs av kristna och bibliska motiv, berättar AnnMarie Jacobsson.

— Om man är en ”äkta” ikonmålare så ska man vara munk eller nunna och då får man dessutom skapa nya motiv och ikoner. Jag har istället använt mig av redan existerande motiv. Det har varit motiv på jesusbarnet eller jungfru Maria eller motiv från bibliska berättelser. Jag börjar med att kalkera av linjerna från det befintliga motivet och sedan färglägger jag. Det är färgerna som styr och det är just det som tilltalar mig med ikonmåleri. Jungfru Maria föddes jordisk och blev himmelsk och har vissa färger och jesusbarnet föddes himmelsk och blev jordisk och har andra färger. Jag attraherades av pigmenten och i ikonmåleri använder man pigment som man blandar ut med äggula och ättika.

 

AnnMarie Jacobsson

 

Det här är AnnMarie Jacobsson

 

Du bytte sedan till Vedic Art. Hur gick det till? 

— Detta var under en period i mitt liv då jag sökte mycket. Jag sökte efter ett lite friare sätt att måla på till skillnad från ikonmåleriet som är ett striktare sätt att jobba på. Efter att ha blivit inspirerad på en konstutställning anmälde jag mig till en konstkurs i Vedic Art. När jag målar Vedic Art använder jag akrylfärger tillsammans med oljekrita, tempera eller sand.

När förstod du att det var konsten du skulle ägna dig åt?

— Konsten är ett av mina många kall. Förutom att måla ger jag behandlingar. Jag förknippar målandet med glädje och jag blir glad när jag går in i måleriet och in i mig själv. Alla stilar jag provar på är meditativa och läkande. Det viktiga för mig är färgerna snarare än formerna. Färgerna lyfter mina bilder och jag känner att det är magiskt att få måla.

 

”Magikern”

 

”Fly high”

 

”Tornkatten”

 

Vedic Art-målningar

 

På din hemsida skriver du: ”Glädje – att måla är för mig glädje!”. Beskriv vad du känner när du målar och hur du gör när du skapar? 

— Jag utgår från färgen och tar den färg jag vill använda för stunden. Sedan blandar jag färg och sand i handen som jag arbetar in på duken. Det blir många olika färger, i olika omgångar och lager, så att de hinner torka en i taget. Därefter sitter jag ner och tittar på duken, tar in bildens uttryck och försöker förstå vad bilden vill förmedla till just mig. Jag bestämmer mig ytterst sällan för ett motiv i förväg utan låter färgen och sanden ta fram en struktur. Ur strukturen hittar jag sedan ett eller flera motiv.

— Jag målar mycket djur och natur. Jag tycker att det är jätteroligt om betraktaren ser något som jag inte har sett. Om jag tar fram en fågel så kan betraktaren se något helt annat i bilden än vad jag ser eller tror mig se.

 

”Blå örn”

 

Hur ser det ut i din ateljé?

— Jag har inrett ett rum i min bostad till ateljé. I ateljén har jag mina färger och mitt staffli. På landet har jag lador som jag målar i. Det är min farmors barndomshem och där har jag gjort iordning en ateljé. Jag har lysrör i taket, men det är bäst att måla på dagtid. Det är dessutom en ”sommarateljé” och det går inte att vistas där på vintertid.

 

AnnMarie Jacobsson

 

Du jobbar med akupunktur, essentiella oljor och zonterapi och de senaste 15 åren har du även ägnat dig åt Shamanhealing. Vill du berätta mer om detta? 

— När jag var yngre hade jag eksem och ville inte använda kortison och alla mediciner som läkarna föreslog. Jag gick till en akupunktör och kände verkligen att jag fick hjälp. Jag förstod att detta även var något jag ville utöva själv för att hjälpa andra och detta har jag nu gjort i över 30 år.

— Med zonterapi utgår man från fötterna. Hela kroppen är representerad där via olika punkter. Är man exempelvis förkyld så är det bra att få tårna masserade eftersom huvud, öron, näsa och halszonerna sitter på och runt tårna.

— Sedan några år tillbaka har jag lagt till essentiella oljor till mina behandlingar. De oljorna jag själv använder är terapeutiska oljor från doTERRA. Det är A och O att oljorna är 100 % rena och har hög energi när man använder dem i behandlingarna. Jag har själv fått stor hjälp av dessa oljor och använder dem dagligen.

— Jag jobbar även med Shamanhealing och där får jag användning av Shamanskallror när jag gör en shamansk resa. Man använder också skallran för att rensa tunga energier i en behandling och den kan även användas vid husrensningar och vid eldceremonier.

Du tillverkar Shamanskallror. Hur gör du och vad känner du när du tillvekar dem? 

— Det började med att jag var på en Shamankurs och där fick jag lära mig att göra Shamanskallror. Jag kände glädje och lycka när jag tillverkade skallrorna. Jag är ute och promenerar och vistas mycket ute i naturen och där hittar jag grenar och annat som jag kan använda som skaft till skallrorna. Om jag går längs en strand vid vattnet så kan det ha flutit upp drivved och pinnar som jag kan använda mig av. Jag jobbar även med renskinn och trumskinn när jag tillverkar skallrorna. När jag färglägger skallrorna använder jag växtfärg. Jag målar inte skallrorna utan lägger dem i rödbetssaft eller kokar ur färgen från gula lökar för att få fram en vacker gul färg. Detta är ett meditativt hantverk precis som Vedic Art och ikonmålningar. Jag har tillverkat Shamanskallror ganska länge och utvecklar det hela tiden.

 

Shamanhealing/Shamansk healing

 

Shamanskallra i Ametist/björk

 

Shamanskallror

 

Vill du berätta om några utställningar du varit med på? 

— Förra året anmälde jag mig på två samlingsutställningar. Samlingsutställningen på Edsvik konsthall i Sollentuna var för att ära Curt Källman som grundade Vedic Art och många av hans tavlor samlades in och visades på utställningen. Vi var tjugo Vedic Art-konstnärer som ställde ut våra tavlor och dessutom sände över 100 Vedic Art målare in mindre bilder som visades och bildade ett så kallat ”Vedic Art Train”. Jag ställde ut två av mina tavlor och eftersom jag alltid har velat ställa ut på Edsvik konsthall blev jag därför väldigt glad när jag fick den möjligheten.

— Det här året har jag inget inplanerat än så länge. Jag känner ett starkt behov av att måla, men jag har inte haft den tid som jag egentligen hade velat. Nu ska jag måla och sedan ska jag försöka ha en utställning fram mot hösten.

 

AnnMarie Jacobsson / konst.se

AnnMarie Jacobsson / Svenska Konstnärsförbundet

Kontakt

Facebook