Läkarsekreterare i Sverige eller konstutställare över hela världen – ett enkelt val för Annette


Skrivet av: David Lublin

Många människor önskar att de hade vågat följa sina drömmar. Annette Stocker behöver inte önska längre… Under många år arbetade hon som läkarsekreterare och kände sig redo för nya utmaningar. Med familjens stöd bestämde hon sig istället för att göra det hon älskar på heltid. Idag är Annettes hyllade målningar med på stora utställningar – både i Sverige och runt om i världen.

Annette Stocker har sitt galleri och showroom i Dingtuna, strax utanför Västerås. Där målar hon och ställer ut sina målningar i akryl och olja, som är fulla av passion och livslust.

Annette Stocker i sitt galleri vid målningen ”Gladiolus” (oljemålning).

Annette har varit konstintresserad så länge hon kan minnas. Hennes mor målade i oljefärg vilket blev en stor inspirationskälla för Annette under uppväxtåren. Tidigt i livet gick Annette på kvällskurser i måleri, något hon länge behöll som hobby. Hon utbildade sig- och arbetade samtidigt som läkarsekreterare, men en dag bestämde hon sig för att omfamna sitt stora intresse på heltid:

– Jag älskar måleriet och bestämde mig för att följa min dröm. Därför bestämde jag mig för att bli konstnär på heltid. 2010 öppnade jag mitt galleri och det blev också startskottet för en mer seriös satsning på konsten. Vid den tiden hade jag hunnit skaffa värdefulla kontakter, vilket sedan tog mig och mina målningar till utställningar i bland annat Paris, Toscana, Barcelona och Dubai.

”A Part of Everything”, akryl/blandteknik.

Vilken teknik målar du helst i?

– Det varierar, men mest har det blivit oljemålning för min del. Detta har följt med mig sedan barndomen och jag älskar att måla med olja eftersom konsistensen är härlig och målningarna blir levande.

Läs mer om Annette Stocker och se fler målningar på hennes hemsida.

– Jag gillar även akryl eftersom det går att tillsätta så mycket annat material i målningarna som gör att jag får intressanta och spännande strukturer. Även blandteknik mellan olja och akryl är något jag uppskattar och använder ofta.

– De flesta av mina målningar innehåller abstrakta inslag och jag vill att människor ska kunna skapa sig sina egna resor i mina tavlor. Målningarna har alltid ett motiv men tanken är att man ska få skapa sin egen historia och berättelse.

– Ett exempel är när en kvinna skrev i ett mejl att hon, i min målning som hon hade köpt, kunde se sig själv och olika perioder i sitt liv. Hon blev väldigt förtjust i att målningen berättade så mycket.

”Under the willowtree”, oljemålning.

Vad inspireras du av när du målar?

– Oj, det var en svår fråga. Det finns så mycket som jag inspireras av som mönster i naturen, dikter och musik. Det kan även räcka med några vackra ord från någon som gör att min kreativa process sätts igång och då finns det inga begränsningar.

– Min favoritkonstnär är Mark Chagall, vars drömska och abstrakta målningar är något jag verkligen dras till.

Annette i sin ateljé.

Annette har sin konstbas i ett hus i Dingtuna, strax utanför Västerås. Där har hon både en ateljédel på 20 kvadratmeter och en galleridel på närmare 100 kvadratmeter. Hon har även en ateljé i sitt hem, där hon främst arbetar med sina oljemålningar. Annette ställer inte enbart ut i sitt eget galleri, utan åker runt – både i Sverige och utomlands – för visa upp sina målningar på olika utställningar.

– Med mitt galleri medverkar jag på konstrundan som går under hela påsken varje år. Det brukar bli en riktig folkfest med många besökare och en hel del feedback på min konst.

– Jag har även ställt ut mina tavlor på samlingsutställningar i Toscana och Paris, där jag var med under själva vernissagen, fick gå på röda mattan och njuta av fest och skumpa.

”You are special”, akrylmålning.

Under 2018 kommer Annette, förutom sin permanentutställning i Dingtuna och andra utställningar i Sverige, även att åka till Österrike för att visa upp sina målningar. Sin passion för konst, och att hennes målningar berör så många människor, gör att hennes konstnärliga låga alltid brinner.

  Jag får så mycket fin respons när jag ställer ut mina målningar. Vissa människor kan till och med gråta en skvätt när de ser mina tavlor, och det känns fantastiskt att det jag gör kan beröra så många.

– Några av de finaste och mest minnesvärda omdömen jag fått är ”tycker om många av dina målningar, speciellt dem som inte är så utsagda. De känns litet mystiska och väcker tankar. Jag tycker också om ditt sätt att få färgerna att skimra. Du har mycket att ge!” och ”älskar din stil, den är så djup och uttrycksfull. Talar tusen språk i ett och samma andetag”.

– Min stora passion i livet är mina penslar och det jag verkligen älskar att göra – att måla. Med min konst vill jag skapa en känsla som berör och väcker fantasin hos betraktaren.

Läs mer om Annette Stocker och se fler målningar på hennes hemsida.

Följ Annette på Instagram och på Facebook.

Besök Annettes sida på Konst2.se.

”I minnenas kvarter, doftar rosorna mer…”, akryl/blandteknik.