Längtar du efter ett drömbröllop? – Johanna Kajson har koll på allt du behöver veta


Skrivet av: Elin Nordlund

Sommar betyder sol, ledighet och bröllop. Kanske är du en av alla som ska gå på ett, eller kanske två, bröllop den här sommaren. Bakom den där vackra stunden ligger månader av planerande. Johanna Kajson är bröllopsplanerare och har stenkoll på hur man ska göra för att få till det där bröllopet som alla vill ha och som alla vill gå på – och vad du inte bör ge i present till brudparet.

 

En festlokal, inbjudningskort och den där ”drömiga” brudklänningen. Det är mycket som ska klaffa – det är Johanna Kajson väl medveten om. Just därför har hon valt att hjälpa brudpar med att få till den där stunden att minnas.

Hur kommer det sig att du började med bröllop?

– Det var när jag startade mitt eventbolag 2010 som jag tog in bröllop som en del i verksamheten, men då gjorde jag även säljdrivande marknadsaktiviteter som var min ursprungliga expertis samt företagsfester och privata fester. Så småningom märkte jag att bröllopsbranschen som var nästan obefintligt inom just koordinator-delen var det jag brann mest för och som jag såg potential att skapa något stort inom.

Varför ska man anlita en bröllopsplanerare?

– Alla ska inte anlita en bröllopskoordinator men den som känner sig orolig för planeringen på ett eller annat sätt, är kontrollbehovs-människa och kanske osäker på exakt vad det är man behöver göra, brukar tycka det är otroligt skönt att få experthjälp. Eller den som drömmer om ett visst bröllop men inte känner sig tillräckligt kreativ och kunnig för att kunna genomföra det. Många har aldrig bjudit in 60-100 gäster på en så stor middag och fest, och man är rädd att missa något i planeringen eller att allt bara känns som ett stort nystan – med en bröllopskonsultation får man en crash-course i hur man bäst planerar sitt bröllop. Man får budgetunderlag, checklistor, priortierngslistor och rätt anpassade leverantörer. Sen kanske man kan planera resten själva med dessa hjälpmede. Det är dem jag sammanfattat i min bok ”Planera ditt drömbröllop – med Johanna Kajson” och appen ”Drömbröllop med Great Weddings” till exempel.

När ska man börja planera sitt bröllop?

– Många börjar tolv till 18 månader innan men jag har planerat bröllop på två till tre månader. (Är det mindre än sex månader innan är det oftast brudklänningen som är utmaningen att få till då de ofta vill att man beställer minst fem till sex månader innan vigseln för att säkerställa leveransen – resten går att sy ihop på ett par veckor). Men vill man kunna välja bland alla lokaler, fotografer och så vidare, utan att de främsta redan är fullbokade så är det lagom att börja tolv till 18 månader innan.

Vad ska man tänka på som gäst?

– Att respektera tider, dresscode och att det är gäster som gör festen, så se till att komma med glatt humör och positivt mindset. Idag är gäster rätt snabba på att döma toastmasters, maten, för långa eller korta pauser. Tyvärr för vi har blivit bortskämda med extremt välplanerade bröllop som liknar något en högkvalitativ eventfirma tagit fram men om bara gästerna är glada, engagerade, kärleksfulla och peppiga blir det en magisk härlig stämning! Man har ett stort ansvar som gäst.

Var är lämpligt att ge i present och var ska man absolut inte ge?

– Det mest lämpliga att ge är det som brudparet önskar sig – skulle det vara en önskelista man kan bocka av saker så är det ju faktiskt vad man önskat sig. Är det upplevelser eller bidrag till bröllopsresan så är det precis det som de önskar sig och som man bör ge – inte tänka att det känns tråkigt och köpa en ljusstake iallafall. Däremot kan man ju vara lite finurlig i hur man slår sin present och ger bort den. Något man absolut inte ska ge är saker som signalerar att man hoppas på en familjebildning inom kort – man vet aldrig vilken situation brudparet är.

Klädsel som besökare, inte rött och inte vitt, eller hur?

– Absolut inte vitt! Det är egentligen det enda man behöver hålla reda på 2018, inte vitt och inte för ljusa toner som kan anspela på vitt. Rött är en gammal myt men är mer accepterat idag, dock så brukar jag ändå inte rekommendera att man bär något klarrött då man medvetet kliver in på bröllopet och syns och tar plats. Sen kan man ju diskutera om superkort, litet tight, fodral är något som passar på bröllop.

Din bok, är det en handbok till den som planerar att gifta sig?

– Exakt, det är all min kunskap som jag ger ut i mina bröllopskonsultationer samlat i en bok som man följer i kronologisk ordning från början till slut – sju steg till ditt drömbröllop. Hela boken bygger på den klassiska checklistan med vad som ska göras, och i vilken ordning det ska göras, Samt när i tidsplanen det ska göras. Nu har jag även lanserat en bröllops-app som är synkad med boken för att underlätta ännu mer för brudparen – i appen finns de faktiska verktygen som man behöver för att underlätta planeringen och även den utgår från de sju stegen.

Hur många brudar blir ”Bridezillas” ?

– Inte så fasligt många faktiskt, många blir stressade och har lite ont i magen men väldigt få blir hysteriska, otrevliga och orimiliga.

Hur viktigt är det att mannen är delaktig i planerandet?

– Det är viktigt att ni inser att ni är dem ni är – så som ni två engagerat er tidigare i ert förhållande gällande tillexempel nyårstillställningar eller midsommardukningen eller inredning och färgen på gardinerna – så kommer det högst troligen vara även inför planeringen av ert drömbröllop.

Jag tänker, det är oftast tjejer som drar i trådarna när det kommer till sånt här?

– Det är ju att generalisera men ja, i de flesta fall är det bruden som tar på sig projektledarrollen och drar lite mer. I samkönade äktenskap är det också oftast ena parten som driver projektet och planeringen lite mer.

Du är gift, drömde du själv om ett stort bröllop?

– Jag har inte drömt om mitt bröllop på det sättet,  det enda var att jag visste vilken kyrka jag hade haft span på hela livet efter att jag uppträtt i den i min barndom. Vi gifte oss när jag hade jobbat som bröllopskoordinator i två år ungefär och då var jag såklart så pass insatt så jag ville göra något alldeles extra i dagarna tre.

Besök Johannas hemsida här.