Marie Skytt fann välmåendet i Aloe Vera som också blev startskottet på hennes resa till lymfflödesmassör: ”Jag har hittat hem!”


Skrivet av: harald nylund

Marie Skytt arbetar som lymfflödesmassör med fokus på kroppens insida. På Vera Livskraft i Tullinge hälsokälla erbjuder hon bland annat lymfmassage och IR-bastu och arbetar med helheten för att erbjuda hela konceptet till sina klienter. Marie har nu specialiserat sig och gått en fördjupningskurs som fokuserat på lymfflödesmassage och aktivering av kroppens lymfsystemet. 

 

Marie började sitt yrkesliv på skola och förskoleklass där hon arbetade med barn med särskilda behov. År 2005 fick Marie en son, som heter Alexander, och som lider av en sällsynt ledsjukdom som heter Artrogryposis Multiplex Congenita (AMC). Till en början var framtiden mycket oviss för honom och familjen levde mellan fyra väggar på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Marie beskriver detta som en intensiv period och jobbig resa. Av en ren slump skulle hon upptäcka Aloe Vera – vilket kom att förbättra familjens livskvalité och bli deras mirakelmedel.

— Jag åkte till Ullared för att shoppa tillsammans med min syster. Detta var under en period i mitt liv då jag kände mig tvungen att lämna vardagen och sysselsätta mig med något annat. Bussresan anordnades av en kvinna som var så otroligt pigg och som hade anordnat flera olika aktiviteter under resan. När vi kom hem igen fram mot kvällen så började hon prata med mig om Aloe Vera. Några dagar senare kom hon på hembesök till mig och jag köpte Aloe Vera av henne. Jag började ta Aloe Vera och det tog mig fem månader att få upp ansiktet ur vattenytan. Eftersom jag kände att det fungerade för mig så lät jag Alexander ta Aloe Vera och han blev genast mycket bättre. Aloe Vera blev startskottet för Alexander och han började växa till sig. Nu den 24 april är det tio år sedan Alexander började ta Aloe Vera. Jag upptäckte att det fanns fler som ville dricka Aloe Vera och läste på om produkterna och insåg att detta kunde bli en mycket bra business. Jag satte upp som ett första mål att jag skulle gå ner i arbetstid och det blev varje måndag. Det kändes helt fantastiskt och jag fick så mycket mer energi.

 

Aloe Vera – Forever

 

Vad hände när du började ta Aloe Vera? 

— Jag blev piggare. Vi blev piggare. Folk kom fram till mig och frågade hur jag och min familj kunde vara så pigga. Vi såg positivare på livet och såg en ljusare framtid.

Sedan utbildade du dig till lymfflödesmassör? 

— Jag startade upp min egen verksamhet Vera Livskraft i oktober 2011 och började en utbildning på Axelssons 2013. I utbildningen ”ekologisk hudvårdsterapeut” ingick lymfmassagen. Jag hade ingen aning om vad lymfmassage var då vid den tidpunkten. Utbildningen på Axelssons var bred och det ingick bland annat pedikyr, manikyr och ansiktsbehandlingar. Jag upptäckte att jag var allergisk mot vissa oljor och samtidigt förstod jag att jag ville jobba med kroppens insida snarare än att få fram skönheten i det yttre. Jag föll verkligen för lymfmassagen och ville bli bäst på det. Aloe Vera, och affärsidén som Forever Living och Rex Maughan har skapat, gav mig möjligheten att starta upp en Forever business. Jag såg en chans att starta upp min egen verksamhet och tog den.

 

Boka tid

 

Vad är det viktigaste för dig i ditt yrke? 

— När jag började som mentor på Nyföretagarcentrum så fick jag erfara att det är många företagare som avvecklar sin verksamhet, i synnerhet kvinnor, i Huddinge, Botkyrka och Salem kommun. Eftersom jag själv arbetar som terapeut så förstår jag hur svårt det är att etablera sig och bli lönsam. Jag ville hjälpa till och hjälper terapeuter sedan några år tillbaka med att etablera sig och öka sin omsättning genom att introducera Forevers sortiment. I Forever behöver man aldrig känna sig ensam, utan det finns hela tiden ett team som backar upp med stöd, handledning och vägledning. Varför ska man handla sina produkter hos andra återförsäljare och inte direkt från sin terapeut? Terapeuten är dessutom kunnig och kan förmedla produkternas inverkan på huden, slemhinnorna och förklara vad det är som gör att man blir piggare. Jag är oberoende återförsäljare av Forever.

— Förra året, i januari, på Forever Gathering i Göteborg stod jag på Scandinaviums scen och höll en presentation på engelska inför 3000 personer. Jag berättade om min bakgrund, om Vera Livskraft och hur jag arbetar med försäljning av Forevers produkter. Presentationen var på 20 minuter och när jag var klar så kände jag att jag kunde klara av vad som helst! Jag kände mig så nöjd med mig själv. Jag fick så mycket beröm av folk för att jag vågade vara mig själv.

 

Nyföretagarcentrum

 

Marie Skytt

 

Det här är Marie Skytt

 

Vad är det med just lymfmassagen som tilltalar dig? 

— Det är många som uppsöker mig som är svullna och har ont i kroppen. Med lymfmassagen hjälper jag mina klienter att få ett bättre flöde i kroppen och hitta en sundare och friskare livsstil.

— Min ambition i framtiden är att öppna en lymfstudio och jag strävar efter att arbeta halva tiden med behandlingar och halva tiden med Forever Living.

Hur jobbar du med dina klienter när det kommer till kosten?  

— Mina klienter behöver näring oavsett om de har ont i magen eller inte. Jag försöker vägleda dem. De får prova på Aloe Vera och andra bra kosttillskott  i 90 dagar och om de inte märker av någon skillnad efter 90 dagar så får de dessutom pengarna tillbaka. Många av mina klienter har bantat hela sitt liv och äter nästan bara sallad för att gå ner i vikt. Om man har lipödem eller lymfödem så fungerar det inte att banta på det sättet utan man behöver dra ner på socker och kolhydrater bland annat och man behöver lymfdränage och egenvård. De behöver vattengymnastik och yoga, utan att träna för hårt. När man tränar hårt och anstränger kroppen så sväller man mer och då fungerar inte lymfsystemet. Jag har etablerat en kontakt med en läkare som forskar på ödem och jag rekommenderar mina klienter att uppsöka honom.

— Jag känner verkligen att jag har hittat hem! Jag har alla komponenter som krävs för att vägleda mina klienter i rätt riktning. Lymfmassagen är ingen vanlig traditionell massage utan jag jobbar intensivt tillsammans med mina klienter. Jag säljer ”5-pack” med lymfmassage där IR-bastu ingår. Jag hjälper mina klienter att prova ut rätt stödstrumpor, kompressionstajts och vägleder de till rätt träningsformer, hjälper de att hitta rätt kosttillskott och träna med pilates på Tullinge Hälsokälla. Vid sidan om detta anordnar jag även promenadgrupper på tisdagar där alla som vill och kan får vara med.

Vad är IR-bastu för något? 

— Det är en bastu där värmen går fyra till fem centimeter in under huden och värmer upp kroppsfettet. Värmen går rakt in i kroppen och värmer upp gammal lymfvätska som stelnat till. Man kan toksvettas i IR-bastun för att värmen går rakt in i kroppen. IR-värme är bra för själen och ingenting som är jobbigt eller påfrestande för hjärtat. Under behandlingen gör du av med mycket kalorier och det kan bli 600 kalorier på en halvtimme. Hur länge du kan sitta i IR-bastun beror på hur mycket du svettas och vilken effekt bastun ger för just dig och beroende på hur du mår. Är du jättesjuk så kanske du bara ska sitta i tio minuter. Det är individuellt.

— Om behandlingen ska ge goda och långsiktiga resultat så bör du gå regelbundet. Det samma gäller med lymfmassagen. Du ska komma igång med andningen och hitta en friskare livsstil. Jag lär ut egenvård till mina klienter och visar hur de ska göra för att andas i olika steg. Nu när jag gått fördjupningskursen till lymfflödesmassör har jag lärt mig hur jag kan få igång lymfsystemet mer och lärt mig upptäcka var någonstans problemet sitter i kroppen. Jag kan hjälpa mina klienter att få ett bra flöde och rörelse i musklerna så att de blir mer självständiga för varje dag som går. På så sätt blir de tillslut oberoende av mig och det är något jag strävar efter.

Vad är kinologisk tejpning? 

— Jag tejpar kroppen för att få igång lymfsystemet. Om mina klienter har ont i ett ben eller är svullna runt benet så tejpar jag. Det jag åstadkommer med tejpningen är att huden lyfts för att lymfsystemet ska kunna sättas igång. Tejpning är en långvarig behandling pågår i flera dagar. Desto mer du aktiverar musklerna, desto mer kommer lymfsystemet igång. Men det är viktigt att inte träna för hårt. Tejpningen hjälper kroppens olika naturliga skeenden i förebyggande syfte. Om man inte vet hur man kan göra för att komma på rätsida med sina problem så kan man utveckla psykisk ohälsa och det är både fysiskt och psykiskt påfrestande såklart. En del klienter som uppsöker mig kan ha olika storlekar på övre och nedre delen av kroppen för att de är så pass svullna. Det kan skilja mellan tre och fyra kilon från morgon till kväll för att benen sväller så mycket. De orkar inte ha ett liv utanför jobbet fram mot kvällen för att de är så slutkörda. Vården tar inte hand om dessa människor.

 

Resultat med och utan hela stödstrumpor

 

Tejpat ben

 

Hur ser dina behandlingar ut? 

— Jag har behandlingar som är 90 minuter långa. Till en början har jag ett samtal och stämmer av med mina klienter om de äter tabletter och lyssnar in och utvärderar deras problematik. Det tar ungefär 90 minuter för mig att lära känna en kropp och det handlar ytterst om att härleda smärtan. Jag har haft klienter som blivit sparkade av en häst eller som har artros och är svullna över knät. Dessa personer kommer till mig med stödstrumpor som slutar precis under knäna. När man har stödstrumporna som slutar precis under knät så svullnar knät. Det är inte alls bra. Det stoppar upp det naturliga flödet och den enda lymföppningen vi har i benet är på just baksidan av knät.

— Jag försöker göra så att mina klienter blir oberoende av mig i så stor utsträckning som möjligt. Jag kickar igång dem och hjälper de att själva upptäcka hur de ska göra för att ändra på kosten och hitta ett sundare sätt att leva sitt liv på. Det handlar om egenvård helt enkelt och där är det min uppgift att vägleda och ge rådgivning. Människor som fått en cancerdiagnos har fått höra att de ska leva på som vanligt, men cancer frodas i kroppen när man äter socker. Jag brukar säga att de ska ta ett steg i taget och dra ner på socker och kolhydrater.

 

Vera Livskraft: ”Du har rätt att må bra”.

 

Vad har du för planer för framtiden? 

— Jag säljer redan stödstrumpor, kompressionstajts och bubblisar men vill öka detta genom att starta upp en nätstop för Vera Livskraft. Jag tycker att det är jättebra om man får hjälp av sjukvården och om man får möjligheten att prova ut rätt kompressionstajts så ska man absolut göra det. Det viktigaste för mig i min yrkesroll är att utbilda mina klienter och förklara vilka rättigheter de har och vad de ska göra om de har lipödem eller lymfödem. Jag har även praktiska och teoretiska workshops för att mina klienter ska få reda på varför de är svullna och vad skillnaden är mellan lipödem och lymfödem och bli trygga i egenvården. 11 % av alla kvinnor har lipödem och det är en väldigt hög siffra.

– Just nu söker jag efter bra folk att samarbeta med och utveckla min verksamhet tillsammans med. Jag jobbar med en allmänläkare som forskar på ödem (som jag själv jobbar med), en kvinnlig kirurg som heter Tim Qvick som tillverkar bubblisar och som jag rekommenderar för mina klienter. Jag har även en coach som hela tiden ger mig stöd och hjälper mig att fokusera på målet och fokusera framåt. Jag har direktkontakt med en ”lymfguru” som är väldigt kunnig och jobbar i Stockholm med omnejd. Jag har även ett samarbete med ett städbolag som erbjuder mig och mina klienter hjälp med städning. Jag har uppbackning av Qoola Qvinnor och är med i Svenska Ödemförbundet och Lymf S.

 

Qoola Qvinnor

Svenska Ödemförbundet

Lymf S

 

Vera Livskraft / Facebook

Marie Skytt / Facebook