”Om hopp och kärlek” – Karin Jarl Nydén har släppt ny bok


Skrivet av: dusko

Karin Jarl Nydén är konstnären och författaren med flera strängar på sin lyra. Förutom många målningar i akvarell och textil, har hon även gett ut fem böcker. Den senaste, ”Alvas leende”, handlar om en flicka som föddes till denna värld med ett väldigt speciellt uppdrag…

I påskas kom Karin Jarl Nydén ut med sitt senaste verk.
”Alvas leende” är femte boken i ordningen och handlar om Alva och förväntningarna som fanns hos modern redan innan hon föddes. När det här barnet har kommit. Då!

– Boken handlar till viss del om vad som händer innan och när man föds. I många familjer har föräldrarna problem som de tror ska lösas genom att ett barn sätts till världen. Det skapas då förväntningar på barnet, något som barnet känner av även om han/hon inte kan sätta ord på det. I boken försöker Alva göra livet bra för alla, men frågan är vad som händer med Alva själv medan hon försöker ta hand om sin omgivning.

Alvas leende

Karin Jarl Nydéns bok ”Alvas leende” kom ut i påskas.

Karin Jarl Nydén föddes in i en familj som var full av kamp. Hennes far var präst och nykterhetskämpe, men samtidigt en drömmare som ofta levde i fantasin – på gott och ont. Mamman var egentligen en stark, glad och social kvinna som njöt av sådant som var vackert och roligt. Det var dock inte alltid lätt att leva med en tungsint man och samtidigt låtsas att allt var som det skulle… och så hade de även drabbats av en stor tragedi när deras första barn kom till världen.

– Min syster Kristina dog i epilepsi vid elva års ålder. I allt det svåra mamma och pappa fick uppleva så blev vi andra barn nog lite bortglömda. Jag tror att jag blev det man brukar kalla ett maskrosbarn.

Föräldrahemmet var ändå den plats där Karin för första gången kom i kontakt med litteratur. Huset var fullt av böcker som handlade om allt från filosofi och teologi till deckare och romaner, och moderns ärvda veckotidningar. Där skapades Karins lust till ord och berättelser.

– Jag läste allt jag kom över och minns att jag älskade att skriva uppsatser i skolan. När klasskamraterna rynkade på näsan åt dessa heldagsskrivningar så tyckte jag själv att det var toppen. Min svensklärare ville att jag skulle satsa på skrivandet, men av någon anledning så kom jag in på konstnärskapet istället…

Puppa III

”Puppa III”, akvarell med broderi.

Se fler konstverk

Karin inledde sin konstkarriär med att göra berättande bilder i textil. När hon sedan började på konstskola så vidgades hennes vyer till att experimentera även med trä, olja och akvarell. Just akvarellen var det hon så småningom skulle fastna för.

– Det var roligt att få testa på olika material och tekniker, men akvarell var det jag fastnade för. Det är ett kraftfullt och ändå känsligt sätt att måla och jag gillar kampen som uppstår mellan bildmakaren och materialet.

– Många förknippar akvarellmålningar med skira motiv, blommor, djur och natur, men jag började med att måla av gamla handsmidda järnspikar. Ibland var de till och med människohöga. Efter hand blev dessa mer och mer mänskliga och motiven kom även att berätta om känslor och relationer som vi kan känna igen hos oss själva.

Böcker och konstverk

Böcker och konstverk trängs i hemmet. Här en av Karin Jarl Nydéns människohöga handsmidda järnspikar.

Du valde så småningom att utveckla ditt akvarellmålande ytterligare. Berätta.

– Jag längtade ibland efter mina textilier, materialet hade jag sparat, men jag ville samtidigt inte överge mitt akvarellmålande. Därför valde jag att kombinera dessa tekniker.

– Först gör jag en liten blyertsteckning där jag kan hitta form och motiv, och inte minst ljus och mörker. Sedan lägger jag ut några stödlinjer på ett större papper och målar akvarell och ritar. Sist tar jag fram garnet och broderar fina ytor på målningen. Då är det fest! Det är så vansinnigt roligt. Och svårt!

Läs mer om Karin Jarl Nydén och boka in ett författarbesök

Karin har nu tagit paus från målandet eftersom hon vill koncentrera sig på att skriva och på familjelivet. Den yngsta dottern, Stjärnöga kallar familjen henne, lever med flerhandikapp. De senaste åren har hon även blivit blind vilket inte är lätt. Varken för henne själv eller familjen.

– Det är ett speciellt liv att leva för oss allihop. Jag har ju mina andra barn och barnbarn också och vill inte att de ska känna att de kommer i andra hand. Men det är klart vi alla blir påverkade. När Stjärnöga mår bra så är hon ett riktigt charmtroll som omedvetet flörtar med alla i sin omgivning. Hon har verkligen fått den sociala gåvan, när hon vill, och har lärt oss övriga i familjen mycket om kommunikation och kärlek.

För fyra år sedan kom Karin ut med boken ”Du var en gång. Sagor till min vuxna dotter”. Boken är dedicerad till Karins första dotter, som inte längre är vid liv.

– Jag skrev boken under en period när det var för tufft att koncentrera sig på ett romanbygge. Därför fick det bli kortare berättelser istället. Min dotter älskade sagor som barn och jag dedicerade ”vuxensagorna” som handlade om lidande, kärlek, till och med passion och humor, till henne. Det skulle min dotters vuxna jag ha älskat, hoppades jag.

Du var en gång. Sagor till min vuxna dotter

2013 kom boken ”Du var en gång. Sagor till min vuxna dotter”.

I påskas kom du ut med din senaste bok, ”Alvas leende”. Berätta mer om den.

– Jag har utgått från en någorlunda korrekt geografisk karta när jag skrivit boken, men vissa av platserna är påhittade och någon har fått ett annat namn. ”Staden med slottet” ligger nedanför bergen som man kanske känner igen om man är hemtam i Bergslagen, i de stora skogarna som skiljer Närke från Värmland.
Boken handlar om Alva som lever ett tufft liv. Hon har problem både i hemmet och i skolan där hon blir mobbad. Lyckligtvis träffar Alva en flicka som heter Helga, som hon blir bästa vän med. Helga kommer från en helt annan bakgrund än Alva, och kontrasterna i deras olika uppväxter och stöttning blir påtaglig.

– Det är en text som har ett rikt persongalleri och på Alvas resa får hon möta både godhet och ondska. Där finns även en högre makt som Alva kallar för ”Den Väldige”. Han tycks dock inte inte besitta sådana krafter att han kan beskydda Alva från ondska. Den som är bevandrad inom teologiska frågor förstår kanske att berättelsen har flera dimensioner.

Finns det något underliggande budskap i berättelsen?

– Min fråga var: hur går det egentligen till att komma ihåg att ta till vara på sig själv när det viktigaste är att bry sig om andra? Hur får man ihop den goda och kärleksfulla uppgiften med att vara rädd om sig själv? Många, inte minst kvinnor, känner nog igen sig i detta. Och så kanske det slutar med att de tilldelas diagnosen utbrändhet. Jag ville skriva om Alva och hennes medsystrar. De behöver både synliggöras och få upprättelse.

– Nog hade det varit skönt att veta att man levde ”i Guds hand”. Att det fanns någon som brydde sig, som man kunde förlita sig på. Jag undersöker sambanden på ett lite barnsligt och humoristiskt sätt. Den Väldige har det inte lätt han heller!

– Tänk om den verkliga möjligheten ligger hos oss själva. I den fina vänskapen, den äkta vreden och kärleken mellan människor? Mitt i dessa svårigheter och möjligheter lever Alva och blir långsamt och försiktigt starkare i sig själv…

Karin Jarl Nydén

Karin Jarl Nydén.

Karin Jarl Nydén har fått många lovord för sitt författarskap där hennes språk beskrivs som enkelt, vackert och poetiskt. Så här säger några av läsarna:

”… som torson av en roman med sina skiftande människoöden och spännande miljöer…
sammanhållna och mystifierande på samma gång.”
Dalademokraten

”Litterära karameller.”
Författaren Margareta Sarri

”Berättarstilen påminner lite om Astrid Lindgrens. Det är beskrivande, ordrikt men också tydligt…. Alvas leende är en skröna om livet och inte minst om dem som som är lite vilsna på livets stig…. Karin Jarl Nydén – en bra berättare”
Lennart Götesson, Dalademokraten

”Hon har ett språk som det sprakar om… Det suger in läsaren i berättelsernas flöde.”
Donna Fries, Dalarnas tidningar

”Det finns en förbindelse mellan de första, nästan ljudlösa hjärtslagen och den ljungande hammaren i smedjan, liksom det gör det mellan det första ilskna skriket hos en nyfödd och när det sista andetaget tar farväl av kroppen i en utandning. Det är själva livet som håller allt samman och efter livet de minnen, berättelser och kedjor av tankar som vi ger till varandra.”
Bengt Berg, författare och förläggare

Andra böcker som Karin Jarl

Andra böcker som Karin Jarl Nydén har författat.

Karin Jarl Nydén gör även efterfrågade författarbesök, tillsammans med sin man Erland, där duon, och ibland ytterligare någon musicerande vän, lyfter fram texterna med sång och gitarrspel.

Läs mer om Karin Jarl Nydén på hennes hemsida och boka in ett författarbesök

Beställ signerade exemplar av böckerna (KarinJarlNyden@hotmail.com)
”Alvas Leende” 180 kronor, finns även i nätbokhandeln.

”Du var en gång. Sagor till min vuxna dotter” 160 kronor, finns även i nätbokhandeln.

”Måste man verkligen finna sig i allt” 160 kronor, beställs från KAJ Förlag.

”Börjändar” 130 kronor.

”Kärlekens väg” 50 kronor.

Följ Karin Jarl Nydén på Facebook

Prövningens stund

”Prövningens stund”. Detalj. Akvarell med broderi.

Se fler konstverk

Foto framsida: Rebecca Linder