Pepp, lyckorop och en hjälpande hand – vardagen för medlemmarna i Heja Livet: ”Det är ren kärlek systrar emellan”


Skrivet av: Elin Nordlund

Foto: Sofie Stenmark

En plattform enbart för tjejer – av tjejer. En plattform där tonen hela tiden är god och där peppande kommentarer poppar upp mest hela tiden på skärmen. Det kan låta för bra för att vara sant, men det är faktiskt sant. Heja Livet startades av Emely Crona Stenberg och Carro Levy och idag är även Andrea Wehtje med och driver gruppen och nu även företaget, med närmare 100 000 medlemmar på heltid.

 

Det hela började på Facebook. Tjejerna Emely Crona Stenberg och Caroline Levy, med en bakgrund inom PR, saknade en plattform för kvinnor, med bra klimat och noll tolerans mot fördomar. De startade då Heja Livet. Efter ett tag kom även Andrea Wehtje in i bilden. Hon har en bakgrund inom mode och var en av de första medlemmarna i gruppen.

Jag är så otroligt ödmjuk och oändligt tacksam för att Emely och Carro vågade satsa på mig och ge mig chansen att få vara en del av denna resa och detta magiska nätverk som de byggt upp, säger Andrea.

Andrea Wehtje driver idag Heja Livet tillsammans med grundarna Emely Crona Stenberg och Carro Levy.

Det dröjde inte länge innan gruppen började växa. Idag har man ungefär 70 000 medlemmar och fortsätter det så här kommer man snart att spränga 100 000-gränsen. Nu anordnar man ofta träffar för medlemmarna och det händer saker kring gruppen mest hela tiden.

Hur kommer det sig att ni valde att starta Heja Livet?

Emely: Vi ville förändra klimatet kvinnor emellan och mota bort fördomar om att tjejer inte kan arbeta i grupp.

Trodde ni att det skulle bli så stort som det här idag?

Emely: Absolut inte, tanken var att detta skulle vara en grupp av mina vänner som alla arbetade med olika inriktningar och som ville ses och inspireras. Nu blev det inte så men det blev ännu bättre än vad vi vågat hoppas på.

Caroline: Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här stort! Det saknades en trygg plats där kvinnor kunde mötas, både digitalt och fysiskt, så det känns fantastiskt att vara med och driva det framåt.

Vilken är känslan i gruppen?

Emely: Gemenskap, ödmjukhet, ärlighet och en stor öppenhet. Människor är väldigt utlämnade och nakna i de historier som dom berättar och får 1000 gånger tillbaka, i positiv bemärkelse när de vågar öppna upp sig.

Andrea: För mig är det ren kärlek systrar emellan. Heja Livet genomsyrar dagligen känslor av ödmjukhet, sårbarhet, öppenhet och gemenskap.

Tycker ni att det finns för mycket negativ energi på nätet idag?

Caroline: Norm på nätet är idag tyvärr näthat och det känns ju hemskt att det ska stå ut att man är snäll! Det ska ju vara tvärtom, men vi hoppas och tror att andan i Heja Livet, där det finns noll näthat, sprider sig till andra forum och digitala platser.

Andrea: Tyvärr är det otroligt mycket näthat som cirkulerar på nätet idag, framförallt mellan kvinnor. Heja Livet har hittills haft en unik förmåga att inte släppa in eller skapa den negativa energin.

Men hur svårt är det egentligen att vara kvinna i dagens samhälle?

Emely: Inte alls om man omger sig med rätt personer, både kvinnor och män. MEN nu lever jag utefter bra förutsättningar, alla kvinnor lever inte på det sättet och det är dessa vi ska fortsätta kämpa för och stå upp bakom. Aldrig får vi glömma bort att det ständigt finns andra som lever under andra förhållanden, under förtryck och så vidare.

Andrea: Det beror på vilka förutsättningar man har. I många delar av världen är det otroligt svårt att vara kvinna, att leva under förtryck utan rättigheter och inga som helst framtidsmöjligheter. För mig personligen idag är det inte jätte svårt att vara kvinna men såklart, jag stöter på orättvisor och sen #metoo har det dykt upp mycket känslor och dåliga minnen där jag som tjej eller kvinna varit utsatt.

Finns det någon historia från gruppen som berört lite extra?

Caroline: Det finns otroligt många så är svårt att välja! Allt ifrån kvinnor som fått nya vänner och gemenskaper, nya jobb och lägenheter att bo i. Även alla som delar med sig av exempelvis missfall eller ofrivillig barnlöshet och som blir överrösta med kärlek och värme.

Hur var det att ta steget att våga driva gruppen på heltid?

Emely: Vi var tvungna. ”våga hoppa för att vinna”.

Caroline: Det kändes helt självklart och var verkligen på tiden. Vi har andats Heja Livet i snart fyra år och jobbat dygnet runt med det, trots att vi jobbat och pluggat på heltid. Nu är det skönt att kunna landa lite och inte känna oss lika splittrade.

Ni måste nästan bli ”höga” på all positiv energi ni får?

Caroline: Jag blir absolut hög! Det ger massa energi och sen jag började hålla på med Heja Livet har jag lärt mig otroligt mycket. Om mig själv och om andra.

Andrea: Ja, endorfinerna och lyckan varje dag att få sammankoppla alla dessa fina kvinnor.

Emely: Njae, vi lever och andas Heja Livet. Det är lika naturligt för oss som att gå upp på morgonen och somna på kvällen men det är helt helt fantastiskt när den energi som våra medlemmar sprider går tillbaka till oss. Det är DÅ man blir hög på energi.

 Nu kör ni även podd, hur kommer det sig att ni startade den?

Caroline: Det blev en naturlig förlängning i att fortsätta lyfta kvinnors historier, men mer fördjupande.

Kul! Vad har ni för tips för att våga följa sina drömmar?

Andrea: Mitt enda tips är egentligen lite klyschigt – just do it! Man ångrar aldrig att man tog steget utan att man inte gjorde det. Välj med hjärtat och hoppa även om hjärnan kanske försöker spela upp en massa motargument. Våga vara öppen, tro på dig själv och se möjligheterna.

Caroline: Kör, bara kör. Det värsta som kan hända är att det inte flög och då har du iallafall provat.

Emely: Jag själv är en riktig fegis, jag väntar in i det sista tills jag inte kan vänta längre och då hoppar jag. Men att omge sig av bra och kunniga personer inom det område din dröm finns i är alltid ett bra tips.