Populär bok om Skånes bortglömda platser: ”Folk vill läsa om saker som har hänt i sitt närområde”


Skrivet av: Elin Nordlund

Gåtfulla Skåne – den perfekta guiden för dig som älskar mystiska platser. Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt gav sig ut på jakt efter alla de bortglömda platser i Skåne som bär på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik, allt för att bjuda läsaren på ett riktigt äventyr.

– 45 platser är med i boken men vi hade lätt kunnat få ihop 100, säger Caroline Alesmark.

 

Berätta – offerkällor, okända gravfält och andra suggestiva kultplatser. Det låter spännande?

– Det är spännande. Jag har alltid varit fascinerad av detta och kände att det vore roligt och intressant att få till en bok, för att fler skulle få upp ögonen för platserna.

Hur kom ni på idén till den här boken?

– Min vän Polgara och jag började prata om att det finns så otroligt många okända fornminnen och liknande i Skåne, Österlen är till exempel ganska orört. Ale stenar och Kiviksgraven känner de flesta till och man tror att det tar slut där. Vi bestämde oss helt enkelt för att lyfta fram gamla bortglömda kultplatser, lyfta folklore och naturväsen.

Jag gissar på att du själv har ett brinnande intresse för det här?

– Jag har alltid gillat mytologi och arkeologi kommer lite på köpet. Jag är uppvuxen på landet och fick lära mig en hel del som barn, mycket av mina mor- och farföräldrar. Till exempel så skulle man inte hälla ut hett vatten utan att varna, då brände man vättarna. Och jag har alltid haft respekt för brunnen, där bodde brännekjässan, skånska för brunnshäxan.

Hur gick arbetet med boken till?

– Polgara Järnefelt, som jag skrev boken med, och jag letade mycket information på bibliotek och museer. Även hembygdsföreningar har varit till stor hjälp. Det var också många av platserna som vi redan kände till. Vi fick begränsa oss och till slut blev det 45 platser som fick vara med i boken. Vi hade lätt kunnat få ihop 100 platser.

Varför tror du att boken har blivit så populär?

– Det är jätteroligt att den har blivit så uppskattad. Den säljer fortfarande väldigt bra. Jag tror att det finns ett sug efter mystik och historia. Folk vill läsa om saker som har hänt i sitt närområde.

Är det enkelt att hitta till de olika platserna?

– Ibland ligger de väldigt nära en väg, på ett ställe som man aldrig skulle kunnat gissa sig till. Ibland ligger de inne i skogen. Vi har koordinater och vägbeskrivning i boken så det bör inte vara allt för svårt.

En uppföljare nästa år – berätta!

– Den har jag precis påbörjat. Eftersom jag tidigare har skrivit om vandringsleder i Skåne, och hittat många sägenomspunna platser längs leden, vill förlaget kombinera de två. När man ändå vandrar kan man även passa på att besöka spännande ställen i närheten.

Foto: Jenny Leyman, Kenneth Joelsson och Caroline Alesmark.