Redovisningsbyrå C. Bergkvist: ”Vi hejar på Bandhagens småföretagare”


Skrivet av: erik.nordlander

Redovisningsbyrå C. Bergkvist har ett växande antal kunder i Bandhagen, Älvsjö och Farsta. Nu vill ägaren Cecilia Bergkvist att ännu fler i närområdet ska få upp ögonen för småföretagandet.

— Det är jätteroligt att se alla de här personernas företag växa, säger Cecilia Bergkvist.

 

Din byrå rosas av kunder i närområdet – Bandhagen, Älvsjö och Farsta. Vad är nyckeln till framgångarna?

– Jag ser till att tala kundernas språk och tar mig tid till att förklara det ekonomiska. Har någon gjort fel så rättar vi till det utan att de behöver känna sig dåliga. Alla är inte intresserade av att lära sig om ekonomi men de flesta vill lära sig att tjäna pengar och för att de ska få bättre koll håller jag en utbildning med varje kund som önskar. Tidigare har de kanske fått en balans- och en resultatrapport och mest tänkt på ”pengar ut och in på kontot”. Vi håller sedan nära kontakt och hörs av lite varje månad. Många vill ha hjälp med enkel administration, andra med allt som rör ekonomin o företaget.

 

Cecilia Bergkvist

 

Inom vilka branscher har du din kundkrets?

– Det är mycket bygg, men jag kommer från IT-världen och har kunskap där, så det är naturligt att också arbeta med kunder där. Överlag är spridningen på mina kunder stor – det är alltifrån snickare till tillverkning av barnartiklar. Många kunder är små och har en omsättning på under tre miljoner kronor

Du har skapat ditt eget hemmakontor, hur fungerar det?

– Det går bra och eftersom vi arbetar mycket digitalt så arbetar även mina anställda hemifrån. Jag har två inriktningar när jag hjälper mina kunder: den ena delen där jag arbetar som konsult och är ute hos kunder och den andra delen som är min redovisningsbyrå – där arbetar jag hemifrån.

– Det är bra att arbeta hemifrån men min förhoppning är att skaffa lokal i Bandhagen framöver.

 

 

Innebär en ny lokal att företaget också kommer att utvecklas åt något håll?

– Ja, jag vill satsa mer på redovisningsbyrån – förmodligen kommer jag att att gå ner i konsulttimmar och jobba mer på byrån. Jag vill också ägna mig mer åt analys och hjälpa mina kunder att utvärdera det ekonomiska läget i sina företag – hur ser resultatet ut i förhållande till budget? Och varför ser det ut som det gör? Siffrorna berättar mycket om verksamheten och bidrar till att peka ut sådant de ska se över. Att kolla utfallet och att följa upp är väldigt värdefullt för kunderna.

– Vi arbetar även på att ta fram ett helhetspaket som många kommer att ha nytta av.

Hur ligger ni till i pris?

– Vi ligger bra till i pris, kanske någonstans i mitten. Priset är avgörande för många kunder och jag försöker även kolla med kunderna om de vill ha fast eller rörligt pris. Rörligt pris innebär att jag fakturerar per timme, ett fast pris innebär till exempel att jag uppskattar att en uppgift kommer att kräva fem timmars arbete. Många känner sig trygga med ett fast pris.

 

 

Slutligen vad är det bästa med lokala kunder och vad betyder företagandet för området?

– Det är jätteroligt att se alla de här personernas företag växa. Vi är alla företagare och är därför på samma nivå. Det är kul med egna kunder och att socialisera, göra hembesök och umgås. Jag får kunder hela tiden utan att göra reklam.

–  Bandhagen är ett blandat område, men jag upplever att det är många företagare och framförallt småföretagare som bor här. Jag upplever att det händer saker och det är kul för närområdet!

Läs mer om Redovisningsbyrå C. Bergkvist

Maila Cecilia