Så får Mecvent svenskar att tänka på luften


Skrivet av: dusko

Hur kan något som vi människor är så beroende av för vår existens bli så åsidosatt? Många tänker inte på att luften vi andas är bärare av giftiga partiklar även inomhus, och kan vara orsaken till förkylningar och allergier. Hannu Stolt, ägare av luftreningsföretaget Mecvent vill se till att ändra på det.

– Jag vill att folk ska må bra på sin arbetsplats, hemma, på dagis – ja överallt.
En väl fungerande luftreningsanläggning är nödvändigt för en så bra arbetsmiljö eller hemmamiljö som möjligt. Det handlar om att minska risken för smittspridning, allergier och allmänt dålig och giftig luft. Hannu Stolt har mer än 55 års erfarenhet av sitt yrke som ventilationsinstallatör. Hans företag Mecvent är specialiserade på luftrening och ventilation i lokaler med hög personbelastning såsom förskolor, kontor, läkarmottagningar och industrilokaler.
– Ta dagis som exempel. Enligt gällande normer och regler har de flesta lokaler ett ventilationsaggregat som levererar och filtrerar den inkommande luften och gör den tillfredställande ren. Men pressar man in 30 barn i en lokal dimensionerad för 20 så blir luftkvalitén i lokalen inte lika bra som den skulle kunna vara, det måste man också räkna med.

Hannu Stolt använder en metafor för att förklara:
– Ventilationsaggregatet blir som en tvättmaskin – man förtvättar i tron att tvätten är helt ren men man glömmer att skölja, efter som man tror att tvätten är ren. Därför behöver man även ett bra efterfiltersystem i lokalen som ytterligare filtrerar och renar luften.

Så fort någon kommer in i en lokal så kontamineras luften. Katthår, pollen och bilavgaser smutsar ned. I lokaler med hög personbelastning bör luften cirkulera minst 3-4 gånger via en luftrenare med ett effektivt filter.
– Barn utsätts oftast för de stora partiklarna som faller till golvet, som pollen och damm. Vuxna har det inte bättre, de har huvudet i nivå med de lätta partiklarna – bakterier som trivs i brytzonen mellan varmt och kallt. Inte så konstigt att alla blir förkylda jämt!

Hannu Stolt vill slå ett slag för luftrenare med fiberelektroniskt filter, något han är tämligen ensam om i Sverige om att sälja. De tar bort till och med de allra minsta partiklarna och producerar inte ozon under reningsprocessen, vilket är unikt.

När man ska köpa en luftreningsanläggning är det viktigt att tänka på kvalitén, både på produkt och installation.
– Man bör kontakta en bra ventilationsknutte, vilket kan vara svårt att få tag i. Jag kan min sak och hos mig får kunden de kunskaper som behövs. Under mina år har det inte varit någon som gnällt – de flesta är glada och nöjda.

Det kan vara farligt att leva i ett hem där luften inte cirkuleras, speciellt om det finns giftiga luftburna ämnen som radon och radondöttrar. Det kan vara svårt att upptäcka utan expertkunskaper, men om du misstänker radon, hjälper en effektiv ventilationsanläggning.
– För att bli av med eventuell radon bör man byta och ventilera luften i hemmet, vilket tar olika lång eller kort tid beroende på hur stort hem du har.

För den som vill förbättra sin luftmiljö men inte är villig att investera i en jättestor anläggning, säljer Mecvent ett mindre luftaggregat som kallas kammarvärmeväxlare. De kan monteras i varje rum i huset, och fungerar ungefär som en lunga. Den drar in luften, renar och blåser ut frisk luft i hemmet.
– De är billiga och effektiva. Vid radon i hemmet bör man ha en enhet i varje rum, det är ändå billigare än ett ventilationssystem med aggregat, projektering, kanaldragning, montage, värmeisolering, injustering och så vidare. Så i nödfall finns dessa och är bättre en ingenting.

Har du något tips till personer som undrar över hur de ska förbättra sin luftmiljö?
– Det bästa är en dold anläggning som inte är högljudd och ger bra effekt. På arbetsplatser till exempel vill man inte ha en stor enhet som står låter och tar upp golvutrymme – då finns det lösningar för att få det så tyst som möjligt. Med en närvarogivare går fläktarna ned i halvfart när folk är där och jobbar, men går upp på max när det är folktomt för att rena så effektivt som möjligt.

Mecvent löser luftreningen i svenska hem, kontor och industrier. Mer information om Mecvent och Hannu Stolt kan du finna här:

Mecvent / Plåt AB
Hannu Stolt
http://www.mecvent.se/index.htm
Tel: 019 – 22 24 49 eller 070-6306165

Mecvent

mecvent.se