Spelar kvinnor mer än män?


Skrivet av: Framtidsanalys

Den svenska spelmarknaden står i full blom. Enligt Spelinspektionen attraheras både kvinnor och män av att pröva lyckan, men på lite olika sätt. Kvinnor tenderar att spela mer på lotter och slotspel, medan män i större utsträckning bettar på sport.

De senaste åren har det hänt mycket på spelmarknaden. Inte minst efter att staten avsade sitt spelmonopol den 1 januari 2019 och öppnade upp marknaden för andra aktörer. Sedan dess har 86 stycken spelbolag beviljats med svensk spellicens och det finns ett kontinuerligt flöde med nya slots spel och andra typer av spelmöjligheter på nätet. Svenskarna har gjort spel om pengar rumsrent och generellt verkar de flesta se det som en spännande underhållning, ett sätt att pröva lyckan.

Spelinspektionen (före detta Lotteriinspektionen) samlar regelbundet data och gör årliga undersökningar kring svenskarnas spelvanor och deras förhållande till spel. I september 2018 rapporterade de att drygt 300 000 svenskar spelar dagligen. Cirka 3 procent anser att de spelar för mycket – en siffra som varken har gått upp eller ner sedan 2014. 

Trygghet är en viktig faktor

Spelinspektionens senaste rapport släpptes strax innan årsskiftet och består av 1582 intervjuer med svenskar i åldersspannen 18-29 år. I den kan vi utläsa att merparten av de tillfrågade uppgav att de spelade just för underhållningsvärdet och att vikten av att kunna känna sig trygg med spelbolaget man väljer att spela hos är av hög prioritet. 

På frågan om deltagarna hade spelat någonting de senaste 12 månaderna, svarade 53 procent kvinnor “ja”, jämfört med 47 procent av männen. Alltså framkom det en differens på 6 procent. Åldersgruppen där flest uppgav att de hade spelat de senaste året sträckte sig mellan 30-49 år (35 procent). Åldersgruppen som ökade mest i sitt spelande var 50-64 år (28 procent), medan den enda gruppen som minskat sitt spelande var ungdomar 18-29 år (16 procent).

Kvinnor föredrar kollektiv spänning

Flera studier visar också att kvinnor är mer intresserade av att spela på slot spel (exempelvis bland de som finns hos https://www.svenskslots.com/). Enligt en undersökning som utfärdades på Oregon State University beror detta på att kvinnliga spelare mer är fokuserade på den sociala aspekten av att dela spänningen. Medan män, som är mer intresserade av den finansiella aspekten, istället tenderar att spela kortspel.

Framåt vintern kommer vi att kunna ta del av Spelinspektionens rapport över svenskarnas spelvanor 2019.