Tips för att spara på energiutgifter


Skrivet av: Framtidsanalys

Nu när elpriset blivit så dyrt så gäller det att tänka på vad det är man har igång för produkter hemma. Nu finns det smarta lösningar som vissa appar tillhandahåller där det går att identifiera energibovar hemma. Och det är också något som man behöver göra om man vill sänka sina utgifter med tanke på att grön el är dyrare och troligtvis kommer vara det de kommande åren.

Vilka har dyra räkningar

Om du bor stort i villa så har du fått elräkningar som nog du inte räknat med ska vara så dyra. Flyttar man och bor stort så kan det vara på marginalen att få ihop alla räkningar då hus och villa-boende är något som kostar mer än lägenhet. Du står ofta för sophämtning och vatten samt även om något skulle behöva fixas med huset, i jämförelse med en BRF där alla i fastigheten hjälper till med att justera detta. Att se över sitt elavtal blir då oerhört viktigt med tanke på att elräkningen blivit en större del av utgifterna from 2021. Det gör man bäst på Elbyte.se som jämför alla elavtal i Sverige som har bra elpriser.

Vilket elbolag ska man välja

Många säger att det är viktigt att ha ett stort känt namn man kanske sett på TV tidigare. Såklart ger det en trygghet men något man kan kolla efter är om elbolaget är med i Schysst Elhandel som bara tillåter elbolag som har stabil kundtjänst och mer villkor som står på konsumentens sida. Det finns även mindre elbolag som också går att satsa på. Tänk att i dessa tider när gaspriset rusar och pushar upp elens pris så blir många elbolag fullständigt nerringda, tänk sådana som gör reklam på TV som Skellefteå Kraft och Vattenfall. Det viktigaste för många är att man då och då jämför elpriser och ser om man hittar ett elbolag som verkar okej servicemässigt men kan ge dig en rabatt på spotpriset.

Timpris

Om du väljer timavtal som nu är så populärt får du ofta betala en månadsavgift på ca 30 SEK och uppåt samt får ingen rabatt på elpriset. Men du kan ju styra din elförbrukning till billigare tider. Tänk dock på att med rörlig el så får man ett snitt på hela månaden vilket kan vara skönt om man vill slå på el vid tider då andra i Sverige använder el mycket. I skåne har man i vinter läst skrämmande rapporter om timpris på mellan 7 SEK- 9 SEK och då är det bättre att ha rörligt elpris om man vill använda el sådana populära tider.