Tjejmässan i Strövelstorp har gjort succé: ”Många planerar våren och hösten efter det här”


Skrivet av: Elin Nordlund

Det började för sex år sen och har under åren växt till den omåttligt populära tjejmässa den är idag. I år har man 28 utställare och initiativtagaren Nina Åkerlund ser fram emot att få se kontakter knytas och att kunna sammanföra kvinnor får olika branscher.

– Vi måste hålla ihop och kvinnliga företagare måste uppmärksammas.

Bygdegården i Strövelstorp kommer den 21 april att fyllas till bredden. På plats kommer det att finnas stylister, inredningsföretag, reseföretag och mycket, mycket mer. Alla är kvinnor – det eftersom det den här dagen handlar enbart om just kvinnor. Tjejmässan kom till för sex år sen med syfte att få kvinnliga företagare att synas och nå ut med sitt budskap. Men minst lika viktigt är det att besökarna har en trevlig stund med god mat, många skratt och trevliga möten.

Varför valde du att starta mässan?

– Jag startade själv mitt eventbolag och funderade på vad man skulle kunna hitta på. Jag såg hur många duktiga kvinnliga företagare det fanns bara runt mig och jag ville att dessa skulle få tillfälle att nätverka och visa upp sig. Första året kom det mer folk än vad jag hade kunnat drömma om. Det var kö. Jag var tvungen att byta lokal året efter, säger Nina Åkerlund som startade mässan.

Vilka är det som får vara med?

– Det är kvinnor som har eget företag eller som är på väg att starta upp på riktigt. Det är viktigt att de som inte syns i stora sammanhang får tillfälle att visa upp sig. Kanske kan det vara någon som har en webbshop eller har företaget hemma helt enkelt. De får då tillfälle att komma ut och träffa likasinnade människor.

I år kommer 28 företag. Hur roligt att det blivit så stort?

– Jätteroligt. Den är efterfrågad kan jag säga. Många planerar våren och hösten efter det här. Besökarna tycker att det är lika roligt att nätverka och umgås, som det är att få äta en god sallad eller en god kanelbulle.

Vad jag förstår kommer många tillbaka år efter år?

– Precis. Jag skulle säga att ungefär 60 procent kommer tillbaka.

Kan du berätta lite om årets utställare?

– Det är allt ifrån stylister och fotvård, till reseföretag och florister. I år kommer en tjej som håller på med brudklänningar vara med. Hon har klänningar från 20- till 80-tal. Hennes klänningar kommer att vara med på modevisningar under dagen. Det kommer också vara med en tjej som håller på att starta upp en vingård. Det tar sin tid att starta den så nu står hon och säljer sin äppelmust och berättar om vingården.