Under #hejsyster vill Centerkvinnorna skapa en trygg miljö: ”Måste stötta varandra för att vi ska våga ta för oss i vardagen”


Skrivet av: Elin Nordlund

FOTO: Claes Söderberg

Centerkvinnorna firar i år stort. Man fyller nämligen 85 år som förbund. Men hur ser arbetet ut och vilka är frågorna som man kommer att gå till val på? Framtidsanalys tog ett snack med förbundsordföranden Sofia Jarl – som förklarade allt.

 

Allt började i Halland år 1933. Under åren har man vuxit och blivit ett av de starkaste kvinnoförbunden i landet. Att man i år firar stort, hela 85 år, har man valt att fira att genom att återvända hem dit allt började – nämligen till Halmstad. Där kommer man att hålla förbundsstämman som väntas locka över 200 beslutsfattare från hela landet. Bland deltagarna finns Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annica Qarlsson, Europaparlamentariker Fredrick Federley och förbundsordförande Sofia Jarl.

– Stämman äger rum mitt i valrörelsen vilket sätter sin unika prägel på den. För Centerkvinnorna är jämställdhet alltid en prioriterad fråga och det har också kommit att bli en viktig fråga i valrörelsen. Jag ser fram emot att deltagarna på stämman fyller på med ännu mer inspiration och energi inför det roliga men krävande valkampanjandet, säger förbundsordförande Sofia Jarl.

Apropå valtider, vilka är era viktigaste frågor?

– Vi vill att man som kvinna ska ha ekonomisk frihet. Man måste kunna ta makten över sin egen ekonomi. Det ska till exempel vara enklare att driva eget. Det är viktigt att man kan forma sitt eget liv. Som kvinna ska man även ha sexuell och personlig frihet. Man ska inte behöva känna sig rädd eller förtryckt. Vi får inte glömma att den farligaste platsen för kvinnor faktiskt är i hemmet. Det måste bli lättare att ta sig ur en destruktiv miljö. Samhället måste få mer kunskap om hur vi ska hantera det. Strukturell frihet är också en av våra viktigaste frågor. Ta till exempel elitidrottande kvinnor. För dem är det inte självklart att kunna försörja sig på sin idrott, vilket det är för männen. Samhällets strukturer skiljer på män och kvinnor, och diskriminerar. Alla, oavsett kön ska ha rätten och möjligheten att fatta beslut över sitt eget liv.

 

 

Hur kommer ni att arbeta fram till valet i september?

– Vi kommer att lägga en jämställdhetskappa på Centerpartiets frågor. Vi kommer att driva samma frågor som dem men även jämställdhetsfrågorna då. Samhället blir hela tiden bättre, men inte för alla. Det vill vi se till att det blir. Jag som förbundsordförande är ute och träffar folk i landet hela tiden och det kommer jag förstås att fortsätta med.

Hur viktigt är sociala medier för er?

– Det är jätteviktigt. Det jobbar vi aktivt med hela tiden. Att finnas och synas där är minst lika viktigt som att vara ute. Det är ett annat sätt att föra en dialog på. På sociala medier är det enkelt att hålla kontakt med medlemmar och sympatisörer.

Berätta om #hejsyster!

– Det är vårt paraply där vi försöker samla vad vi står för och där vi stöttar varandra. Kvinnor måste stötta varandra för att vi ska våga ta för oss i vardagen. Tyvärr har det blivit så att kvinnor armbågar sig fram. Så ska det inte vara, istället ska vi hjälpa varandra. #hejsyster är också ett sätt att nå ut på när vi rekryterar. Med den kan vi nå kvinnor i hela landet vilket är bra när vi bjuder in till träffar.

Du sammanfattar er programförklaring i tre ord; frihet, feminism och systerskap. Hur tänker du?

– Men för att vi ska lyckas att skapa ett jämställt Sverige behöver vi nå fler grupper. Vi behöver bli ett självklart val för kvinnor både på landsbygden och i större städer, tätorter och förorter. För kanske är det just där som en av de största jämställdhetsutmaningarna finns idag.

Blev du nyfiken – läs mer om Centerkvinnornas politik här.