Varför väljer spelare offshore spelbolag i Norge istället för officiella? (Intervju med betting expert)


Skrivet av: Framtidsanlys

Officiellt finns det bara ett spelbolag i Norge: Norsk Tipping men spelare fortsätter att leta efter andra alternativ och hamnar ofta på spelbolag utan licens. Kan man säga att de tar risken som de inte ens förstår?

Ja, absolut. Nu är det ett problem att ta ut pengarna och supporten säger “du skrev ditt namn fel så nu får du inga pengar”. Då får man ingen ersättning och då förlorar man fast det var bolaget som gjorde fel. Det sker ju inte i Sverige när man kontaktar supporten för de har ju en spelinspektion som kan följa upp då. I Norge finns det inget sånt skyddsnät. Jag skickade mejl till förvaltning i Norge och fick aldrig något svar. Det verkar vara lite av en röd tråd här.

När du spelar med något nytt spelbolag, brukar du kolla upp det? Vart det kommer ifrån, vilka licenser det har, vem äger det?

Egentligen inte. Jag tar bara spelbolag from oddsbonuser.nu som regel. Det är en webbplats som jämför olika bookmakers och skriver recensioner om dem. Jag brukar inte kolla informationen själv men de skriver allt ganska tydligt på webbsidan. Själv kollar jag bara marknader och odds.

Tycker du att spelare kommer alltid vilja ha fler bolag att välja mellan. Bara för att det finns ett officiellt bolag betyder inte att alla ger upp och spelar bara med dem. Ingen vill bara spela med ett företag, eller hur?

Nej, för att det är olika marknader vi letar efter. Vi vill spela på vinnare, vi vill bygga ihop spel, så det finns ju mycket varianter. Det är klart att det är sällan ett bolag som täcker mest.

Det är många som letar efter spelbolag som tar kryptovaluta. Är det för att kunna ta ut pengar lättare?

Ja, absolut. Häromdagen skulle ja ha speltips från Betway och jag var tvungen att använda en e-plånbok, EcoPayz, och då kunde jag inte sätta in på EcoPayz med norskt kort eller med Revolut. Så då fick jag köra in via Bitcoin, la mitt norska kort på en Bitcoin plånbok och sen från Bitcoin till EcoPayz och sedan från EcoPayz till Betway.

Wow. Vilken väg.

Det är där man står i Norge. Det är väl svårt att få de marknaderna man vill. Annars är det Norsk Tipping och de har ju inga bra erbjudanden. Du vill ju som spelare och konsument att kunna välja bland vad som erbjuder bäst. Jag tycker att Norge är ganska bakåtsträvande när det kommer till spel. Jag tycker att reglering av betting är jättebra. Det är bra att det finns ett protokoll. Men jag tycker att Sverige har gjort det mycket bättre.

Har du träffat någon person i Norge som tycker att det här systemet med monopol funkar bra?

Nej. Ingen som spelar tycker att det funkar bra.