Louise Björnlund – den nya stjärnan på deckarhimlen: ”Jag vill att mina berättelser ska innehålla en unik intrig.”


Skrivet av: Elin Nordlund

Deckare och kriminalromaner – något som svenskar älskar att gotta sig i. Louise Björnlund är en av de nyare stjärnorna på deckarhimlen och bakom varje bok ligger hårt arbete och grundlig research, allt för att bjuda läsaren på en kittlande resa – från början till slut.

– Detaljerna är viktiga, säger Louise som utmanas av att spegla kontraster och hitta detaljer som gör hennes romaner så där spännande.

Louises kriminalromaner har Stockholms skärgård som scen och det är där skärgårdsguiden Kina Bergsmed bor, närmare bestämt på Dalarö. Med Kinas lokala kännedom om personer och miljön blir hon en klar resurs i polisens arbete att lösa brott i skärgårdsmiljö.
I Marionetten hittas en ung man mördad på en skärgårdsö efter en sommarfest. Kina Bergsmed involveras i polisens jakt efter gärningsmannen och polisen påminns om ett ouppklarat fall i England. Boken är en spänningsroman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.

Vem är Kina Bergsmed?

– Hon är en nyfiken kvinna som är gift och har två barn. Hon har hela tiden mycket saker på gång och blir lätt uppslukad av polisens jobb och glömmer tid och rum. Hon är en driven och nyfiken tjej, vilket göra att hon ibland ger sig ut på egen hand och följer spår som kan leda till farliga situationer. Lite som Miss Marple.

Driven och nyfiken – det låter lite som dig, eller?

– Det finns faktiskt de som har läst boken och sagt att Kina är jag. Men jag vet inte riktigt. Men hon känns nära. Kina är också nyfiken på omvärlden och vill gärna uppnå sina drömmar. I det här yrket måste man vara nyfiken på omvärlden för att kunna gestalta. Dessutom är jag vådligt begiven på att arbeta hårt för att försöka nå mina mål. Mina drömmar är kopplade till mitt författarskap.

Köp Marionetten här.

Kika på videon om Marionetten.

Visst stämmer det att du alltid har ägnat dig åt att skriva?

– Det gör det. Jag har skrivit hela mitt liv. Det började med skrivarbeten i skolan och utvecklades till en hobby. När vissa samlade bokmärken eller frimärken, då skrev jag. Det var allt från korta berättelser, spänningsromaner, till dikter. Jag har även haft skrivande yrken som till exempel redaktör, copywriter och journalist. Att skriva har gått som en röd tråd genom hela mitt yrkesliv.

Hur påbörjade du ditt författarskap?

– Oj, som sagt var jag har skrivit hela mitt liv. Men för drygt tio år sedan gav jag ut min första bok, en pedagogisk barnbok om Grodan Flynner. Efter det fina mottagandet av boken, blev det snabbt en hel serie. Böckerna har blivit populära i hela Norden, främst i förskolor och hos familjer med småbarn.

Köp serien om Grodan Flynner här.

Barnböcker och spänningslitteratur, tvära kast. Var det en svår övergång?

– Nej, Jag har alltid fascinerats av spänningslitteratur och även film. Det är ett svårt hantverk, men otroligt roligt, inspirerande och främst spännande. Barnböckerna kom till under den tiden mina egna barn var små. Jag har alltid mindre projekt på gång samtidigt som jag arbetar med en spänningsroman.

Din första kriminalroman – Marionetten, berätta om den!

– Det är den första boken av en serie av fristående kriminalromaner. Jag har flera uppslag till kommande böcker i serien, men kommer omsorgsfullt bena ut vilka berättelser jag känner att jag vill berätta och i vilken ordning. Min största inspiration är miljön och människorna jag möter. Det tillsammans med en blandning av min fantasi och givetvis den gedigna researchen jag gör. Jag ser ingen gräns på hur många kriminalromaner den tilltänkta serien om Skärgårdsmorden kan tänkas bli.

För Louise är Dalarö inte bara vacker arkitektur och spännande historia utan även en känsla. Foto: Lars Lindstein, vy Dalarö.

Köp Marionetten här.

Provlyssna kort på Marionetten här.

Hur ser din plan ut nu framöver, vad mer har du på gång?

Jazzkatten, efterföljaren till Marionetten är klar och kommer ut 10 april 2019. Det är en krypande, spännande berättelse som är lika unik som hisklig. Just nu skriver jag på den tredje boken som går under arbetsnamnet Sältränarna. Mina böcker är både psykologiska och har mycket spänning. För mig är det viktigt att lyfta något historiskt i varje bok, ha en liten grej som förankrar historien i boken. I Marionetten nämner jag August Strindberg, i Jazzkatten är det Sandemars slott och i Sältränarna kommer det lyftas hur försvaret försökte träna sälar på 40- talet. En kort notis som bäddas omsorgsfullt in i berättelsen. Hela den kommande serien om Skärgårdsmorden utspelar sig i Stockholms skärgård.

Följ Louises arbete på bloggen.

Jag gissar på att det är mycket och gedigen research bakom dina böcker?

– Verkligen. Jag har under mina år som både redaktör och journalist lärt mig hur viktigt det är att göra sin research väl. Jag har upparbetat fina kontakter på flera blåljusenheter. För mig är det viktigt att detaljerna blir riktiga. Dessutom är jag ute i miljöerna där mina kriminalromaner utspelar sig, det ger mig inspiration. Sen har jag turen att ha väldigt livlig fantasi vilket innebär att berättelserna bara kommer. Så fort jag sätter mig för att skriva, då bara kommer det. Det är ungefär som att en film spelas upp i mitt huvud som jag behöver få ner i skrift.

Vad är det som gör att du som författare sticker ut?

– Jag försöker att skapa berättelser genom att hitta rätt nyanser och kontraster. Jag arbetar mycket med beskrivningen av miljön och även karaktärerna. Till skillnad från många andra deckarförfattare så är en av mina starka huvudpersoner inte polis. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed får ta mycket plats då hon känner till miljön, människor som bor på öarna och även det som inte syns på ytan. Det gör det spännande att följa henne då hon involveras i polisens arbete.

– Jag vill också att mina berättelser ska innehålla en unik intrig. Jag hittar min inspiration på vackra platser i skärgården, liksom platser som ibland kan kännas bortglömda.

– Jag utmanas hela tiden och letar ständigt efter nya berättelser. Det här är några olika komponenter som inspirerar mig att fortsätta att skriva.

Här hittar Louise inspiration till sina spännande kriminalromaner. Foto: Louise Björnlund, vy Ornö, Dalarö och Gålö.

Läs Marionetten här.

Vad händer framöver?

– Oj, massor. Marionetten har tagits emot på ett överväldigande sätt. Jag kommer att fortsätta med Marionettens signeringsturné och träffa härliga människor samtidigt pågår också förberedelser inför att Jazzkatten, som är den andra boken i serien, ska komma ut. Det blir, som sagt var, den 10 april 2019. Jag skriver också på den tredje berättelsen i serien. Som sagt var, det händer massor. Marionetten har nu släppts som ljudbok också vilket har varit otroligt lärorik process då jag inte tidigare arbetat med det formatet. Nu känns det som att Marionetten nästan är komplett. En filmatisering av serien vore fantastiskt. Mina drömmar har inga gränser, det är spännande.

Lyssna på Marionetten här.

Provlyssna på kommande bok, Jazzkatten.

Louise finns självklart på Facebook.

Besök gärna hennes författarsida.