Matexperten — Så äter du dig till ett bättre liv


Skrivet av: Patrik Söderberg

Att äta kan vara både gott och roligt. Men framför allt är det viktigt för att vi ska må bra. En som är expert på vad man bör stoppa i magen är Linda Persson. Genom sin hälsosamma kost vill hon inspirera människor att leva ett bättre liv.

Raw Food är en populär trend inom matlagning. En kokkonst som precis som uttrycket säger, står för rå kost. Det vill säga mat med råvaror som innehåller näringsämnen av högsta möjliga kvalitet. Kocken Linda Persson är expert inom området. För femton år sedan fick hon upp ögonen för rå kost och har sedan dess varit helt fast.
— Redan tidigt i livet insåg jag att jag brinner för att lära människor vad man bör stoppa i sig. Att få dela med mig av mina erfarenheter om mat och på så sätt få folk att må bättre och leva ett hälsosammare liv är det bästa jag vet.

Smaka Lindas Raw Food

Vad är Raw food?
Det är ren och naturlig mat som vi människor är byggda för att äta bestående av vegan-kök. Alltså ekologiska varor endast från växtriket utan tillsatser, gluten, socker, konserveringsmedel och liknande. Mat som innehåller väldigt mycket enzymer som vi människor behöver för att bryta ned maten vilket ger energi att lägga på annat, säger Linda.

Hur kom du på idén att börja med Raw Food?
För femton år sen kom en god vän som bott i Kalifornien hem till mig och berättade att hon kommit i kontakt med ett kök som var extremt passionerat. Hon hade då med sig en bok om Raw Food som hon gav till mig och sa: ”Jag kommer hem till dig på lördag och då får du laga en middag från boken och se vad du tycker”. Jag blev direkt nyfiken och tyckte att det var både roligt och väldigt gott. Detta ledde till att jag började laga mer och mer och förändra min kost. Något som blev en av mina största upplevelser (”ögonbrynshöjare”) i livet. Både för att det var kreativt och för att jag mådde så himla bra, säger Linda.

Smaka Lindas Raw Food

Varför ska man äta din mat?
Jag tror att människor är intresserade av de hälsoeffekter man får av maten. Inte bara för att den smakar gott utan för de goda effekter den ger kroppen. Framför allt att man blir mycket piggare och får mer energi. Det är många som ätit sig friska och lyckas balansera sin kost tack vare Raw Food och därigenom kunnat sluta med mediciner och leva ett bättre liv i dag.

Vad är speciellt med just din kost?
Min nisch är att visa människor att rå kost kan vara gott, spännande och sexigt. Kort och gott är jag en matnörd som vill att mat alltid ska smaka enormt gott. Mitt kök vänder sig till alla. När jag öppnade hade jag stor målgrupp på kvinnor i 30 års åldern men nu är det allt ifrån pensionärspar till tonårskillar. Något jag ser som ett tecken på en större medvetenhet i samhället om att man genom att välja mat aktivt kan påverka hälsan på ett positivt sätt.

Vad är dina stora målsättningar inför framtiden?
Jag har stora planer som ska göra världen grönare och skönare. Framför allt vill jag att rå mat ska vara mer tillgängligt. Det känns orättvist att det inte går att få tag på Raw Food över allt.

Smaka Lindas Raw Food

Lindas favoritrecept:

Pad Thai nudlar i krämig jordnötssås (tillagningstid totalt 35 minuter)

En bra förutsättning för att känna sig nöjd efter en måltid är att få med alla smaker. Denna härliga Pad Thai sallad har alla smaker som du önskar: sött, salt, starkt, beskt och surt. Om det blir sås över fungerar den perfekt som dipp eller som lyxig salladsdressing. Såsen håller ca en vecka i kylen. Människor kommer långväga för att njuta av denna rätt på Rawfood house.

Grönsaker:
½ dl strimlad rödkål
1 dl strimlad vitkål
1 dl strimlad spetskål eller kinakål
½ dl morotsspiraler
1 dl squashspiraler
3 msk hackad mynta
3 msk hackad koriander
3 msk hackad basilika
3 skivade broccoli buketter
1 dl kelpnudlar

Strimla dina grönsaker tunt med kniv eller i assistent. Gör spiraler av squash och morot på din grönsaksskärare. Räkna med ca två fyllda nävar grönsaker per person. Innan servering häller du ca 1 dl sås/person över grönsakerna och blandar runt väl. Toppa med lite kokoschips, grovt hackad mandel samt äppelbitar.

+Pad thaisås
4 medjool dadlar
2 msk jordnötssmör
5 st soltorkade tomater
2,5 dl olivolja
1/2 dl tamarisoya
1/2 solovitlök
2 cm ingefära
1/2 dl agavesirap
2 tsk salt
1/2 röd chili
0,5 dl färskpressad citronjuice
1 msk tamarindpasta
1 lime zest
2,5 dl vatten
1/4 tsk cayennepeppar
0,5 dl vinäger

Lägg alla ingredienser till Pad Thai-såsen i blendern och mixa till en slät konsistens.

Här kan man njuta av Lindas Raw Food:

— Lindas egen restaurang på Friisgatan i Malmö

— Hot Yoga Malmö och Studio Frid i Malmö

— Café Landgrens i Lund och Café Ab Småland i Malmö

— Appen hungrig.se

— Lindas egen kokbok ”Rå mat” (där hon samlat sina hundra bästa recept)

(Bilder tagna ur Rå mat Lux förlag.)