”Naturen är min lärofader” – konstnären Anna-Kajsa Alaouis målningar har tagit henne till både Hanoi och New York


Skrivet av: David Lublin

Drömmen om konstskolan slutade i förtid. Naturnära Anna-Kajsa Alaoui hittade istället sin egen väg att gå. Från Öland till Stockholm och andra delar av Sverige – har hon nu även ställt ut sin konst på gallerier i Asien och Nordamerika. Hennes nonfigurativa bildspråk har fått hyllningar runt om i världen.

Konstnären Anna-Kajsa Alaoui är bosatt och verksam både i Stockholm och i öländska byn Binnerbäck. Sedan 2004 har hon en utställningslokal i Löttorp som lockar mängder av besökare.

Anna-Kajsa Alaoui föddes på Öland men flyttade i tidig ålder, med familjen, till Lidingö i Stockholm. Familjens rötter och kopplingen till Öland bestod dock och somrarna tillbringades på ”solens och vindarnas ö” som ligger Anna-Kajsa varmt om hjärtat. Konst och måleri är något som hon alltid varit intresserad av. Sedan unga år satt hon ofta med tält, cykel och vattenfärger och försökte fånga det hon såg. Eftersom det även fanns stor passion för skrivande, dans och teater så dröjde det innan Anna-Kajsa bestämde sig för att det var konstnärskapet hon ville satsa på.

Anna-Kajsa Alaoui.

– Jag vimsade runt ett antal år, läste på universitetet och tog idrottslärarexamen på GIH i Stockholm. Första gången jag bestämde mig för att konstnärskapet skulle bli mitt yrke var 1975 när jag började på Pernbys målarskola. Därefter sökte jag in på konstfack där jag studerade dekorativ målning som sedermera kom att heta ”Bild och miljö”. Längtan till naturen och livet med man och barn kom dock emellan, vilket gjorde att jag hoppade av mina konststudier och istället flyttade ner till Skåne där barnens far bodde.

– 1981 började jag arbeta som bildlärare på Öland. Det var under den tiden som jag hittade det hus med tillhörande tomt där mitt galleri nu ligger. På tomten fanns två stugor som jag kunde hyra ut under sommarmånaderna. En inkomst som innebar att jag kunde gå ner i undervisningstid och istället koncentrera mig på det jag älskar – att måla.

Du återvände sedan till Stockholm?

– Jag ville studera på konstskola igen. Därför flyttade jag upp till Stockholm och lyckades köpa en liten lägenhet till ett billigt pris. Konstmiljön trivs jag väldigt bra i, men av olika anledningar slutade jag tro att utbildning på en skola var enda vägen till ett konstnärskap. Jag hade ändå bestämt mig för att det var konsten jag ville livnära mig på.

– Jag sålde så småningom min lilla lägenhet och för vinsten köpte jag en vindskrubb där jag idag både lever och målar. Under den här tiden hade min kundkrets börjat växa. Mycket tack vare olika konstutställningar på Öland och på Galleri Tersaeus i Stockholm där jag hade flera separatutställningar.

”Snår II”, olja på duk, 173×112 cm.

Vilka inspirationskällor har du inom ditt måleri?

– Naturen har alltid varit min lärofader. Jag har lärt mig genom att måla av och skildra det jag ser. Man prövar sig fram för att se vad som funkar, exempelvis som när man letar efter perspektivet i ett landskap.

– Den öländska naturen är så hänförande med sina ständiga nyanser och variationer. Det finns stenstränder, sandstränder, stora lövskogar, betesmarker, alvar, färgsprakande blomsterängar och vägrenar som hela tiden byter skepnad från vår till höst. Här finns alltid inspiration.

Läs mer om Anna-Kajsa Alaoui och se fler av hennes målningar.

– Min konst bottnar i naturmåleri men jag har även tecknat kroki eftersom människokroppen också varit en stor inspirationskälla. Jag höll tidigare på med dans, idrott och teater, och fick då ett skolat öga för kroppen i rörelse. I mina målningar – där färgen flödar – kan det finnas människor som hoppar, springer, vrider sig eller på andra sätt rör sig. Själva rörelsen eller gesten kan dock vara inlindad och upp till betraktaren att upptäcka.

– Med tiden har jag dragits till ett mer nonfigurativt bildspråk i mina målningar. Det ger en mångtydlighet men gör det även svårare att veta när målningen är färdig. En viktig aspekt i konstnärskapet är att veta när man ska släppa en målning, den lärotiden upphör aldrig.

”Treasure map”, olja på duk, 185 x 155 cm.

Anna-Kajsa Alaoui har en ateljé i Stockholm där hon skapar målningar under sina takfönster på Södermalm. På Öland, där hon bor halvårsvis, har hon galleri/ateljé där hon kan utmana sig själv med dukar 2×2 meter och över det. Hennes 68 kvadratmeter stora femsidiga galleri påminner till viss del om Antroposofernas hus i Järna, utan räta vinklar och med högt i tak. Förutom att ställa ut under sommaren har hon även visat upp sina målningar runt om i Sverige och på andra håll i världen.

Anna-Kajsas galleri på Öland.

– Jag har haft separatutställningar bland annat på Öland, i Stockholm och i Alvesta. Jag har även deltagit på flera samlingsutställningar utanför Europa – där New York och Hanoi var de mest minnesvärda.

– I Hanoi ställde jag ut i samband med svenskvietnamesiska föreningens 30-årsjubileum 1999. Vi fick ett fantastiskt mottagande och besökarna var välvilligt inställda till oss eftersom vi kom från Sverige. Det var även en upplevelse att få se de inhemska konstnärernas målningar och hur bundna deras konst var till deras traditioner.

Anna-Kajsa Alaoui.

Under 2018 ser Anna-Kajsa Alaoui fram emot att få tillbringa mycket tid i sin ateljé för att utveckla sitt måleri. Men hon kommer även att hinna med två utställningar, dels öppnar hon upp sitt galleri för allmänheten efter midsommar och håller öppet till mitten på augusti, dels ställer hon ut i Stockholm på Galleri Anigo under november månad. Anna-Kajsa ser fram emot att få träffa både nya- och gamla besökare, och att få ta del av många inspirerande samtal under året.

– När människor ser mina bilder och upplever någonting får jag en bekräftelse att jag lyckats fånga någonting av detta fantastiska och obegripliga, detta ofattbara som virvlar omkring oss och med oss, i oss. Någonting som man försöker förstå sig på, hela tiden.

Anna-Kajsa Alaoui är medlem i KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och Föreningen Svenska Konstnärinnor.

Läs mer om Anna-Kajsa Alaoui och se fler av hennes målningar.

Följ Galleri Alaoui på Instagram och på Facebook.

Se fler av Anna-Kajsas målningar på Svenska Konstnärers sida.

”På flykt”, olja på duk, 92×116.