Succén – ett måste för den svenska historien: ”Fram till nyligen var enbart elva procent av dem som beskrevs i skolornas läroböcker kvinnor”


Skrivet av: Elin Nordlund

Ikväll sänds avsnitt sex av ”Den fantastiska historien med Berg och Meltzer”. Idéen till just ett sånt här program har Karin af Klintberg haft länge – och nu har programmet gjort succé.

– Det är en ganska gömd och glömd historia, säger Karin af Klintberg, exekutiv producent.

 

Under fem måndagar har vi kunnat följa med Carina Berg och Christine Meltzer bland konstiga sjukdomar, stora peruker och diverse bestyr i hemmet. Det har många gånger varit mer eller mindre omöjligt att hålla sig för skratt.

De som känner till och har följt den här duon vet hur många galna saker de har varit med om – i alla jordens hörn. Tidigare har de här tjejerna bland annat bilat runt i USA, tagit plats på Oscarteaterns scen och levt loppan på Hawaii.

”Den fantastiska historien med Berg och Meltzer” liknar på många sätt ”Historieätarna”. Den gemensamma nämnaren – Karin af Klintberg.

– Jag har länge velat göra en serie om kvinnans historia. Det är ju nämligen en ganska gömd och glömd historia. Fram till alldeles nyligen var enbart elva procent av dem som beskrevs i skolornas läroböcker kvinnor. Att synliggöra kvinnan blir som tur är allt vanligare, men inget tv-program har tagit det stora greppet. Vi ville visa delar ur kvinnans historia från vikingatiden fram till nu.

FOTO: Gabriel Jansson

Var det självklart att ha Berg och Meltzer?

– Programmet skrevs initialt utan en specifik programledare i åtanke, men när Carina och Christine var intresserade av uppdraget kändes allt rätt, som att 1 + 1 blev 3. De är smarta, snabba och roliga och fullständigt lämpade för att ta reda på hur historiens kvinnor har levt.

Varför är det viktigt att lyfta fram kvinnan på det här sättet?

– För att historien alltid har skrivits av män och om män. Kvinnan har varit osynlig och så ska det inte förbli. Kvinnan fick till exempel inte åka Vikingaloppet förrän 1981, det är ju fullständigt barockt!

Hur har mottagandet varit?

– Jag är så glad att en underhållningskanal som Kanal 5 vågade satsa på en serie om kvinnans historia. För även om programmen har varit roliga så finns det ett stort allvar där.

Kommer det att komma fler liknande program om kvinnor?

– Det hoppas jag verkligen!

FOTO: Gabriel Jansson