Jennifer Lind: ”så skapas fler framgångsrika kvinnliga entreprenörer” – 5 snabba frågor


Skrivet av: harald nylund

1. Hur ska nästa generations kvinnliga entreprenörer slå sig fram? 

— Det viktigaste för kvinnliga entreprenörer är att ta lika mycket plats i företagsvärlden som männen och stå upp för sig själva. Jag tror att det är viktigt att ha en värdegrund som bygger på att man ska ha sitt jobb för den människa man är och inte baserat på sitt kön.

— ”Mindsetet” måste vara öppenhet. Sänk kraven på att man skall klara av och kunna allt.

2. Hur kan fler kvinnliga entreprenörer uppnå en tillvaro där de trivs och kan göra det de brinner för? 

— Det är viktigt att sätta tydliga mål och värna om arbetskollegorna du har runt omkring dig –  ”vilka är de här människorna, vad kan vi ge varandra, vad är vi överens om och vad kan vi göra för att bli ännu starkare som ett team?”

— Jag tycker att det är viktigt att fundera över varför man gör det man gör och vad ens drivkraft är. Fundera över hur du bygger en värdegrund inom organisationen du jobbar i. Diskutera motgångar och framgångar med dina anställda och hitta lösningar tillsammans.

3. Du pratar om drivkraften och civilkuraget hos människan som viktiga grundpelare för att lyckas. Vilka tips kan du ge? 

— Var tydlig, rak och ärlig. Snabba puckar. Lyssna, var lösningsorienterad. Intressera dig för kunderna och lyssna på hur du kan göra det bättre för dem. Ingen kund har lust att vänta i telefon om man är missnöjd. Som kund vill man ha ett snabbt beslut och få snabba svar. Människor har inte tid med tjafs. Lojaliteten är viktig för företaget.

— Var nyfiken på kunden. Har man fått in ett möte med kunden har man ju redan väckt ett intresse. Var på kundens spelplan, snarare än på din egen spelplan, tills kunden ställer frågor om ditt företag.

4. Vilket ”mindset” behöver den yngre generationen anamma för att tidigt växa in i rollen som företagare?

— ”Mindsetet” måste vara öppenhet. Sänk kraven på att man skall klara av och kunna allt. Att driva företag är en resa till målet. Det handlar om att utvecklas och inse att det alltid finns förbättringar. En nöjd företagare kommer troligtvis inte orka driva företaget framåt. Om man inte kan se att resan till målet är själva utmaningen så blir man snabbt besviken.

— Med anledning av Metoo-rörelsen, och dagens fokus på jämställdhet mellan kvinnor och män, hoppas jag att den yngre generationens kvinnor vågar ta större steg in i arbetslivet genom att sätta större mål för sina verksamheter.

— Det är viktigt att ha ett bra nätverk och företagare runt dig som du kan lära dig av. Var öppen för att våga ta hjälp.

5. Du har i en tidigare artikel beskrivit att Städsällskapets framgång ligger i snabba beslutsvägar, personalen och lojaliteten mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vilka konkreta tips kan du ge till framtida arbetsgivare? 

— För att du ska kunna bygga upp lojalitet mellan dig och dina anställda är det viktigt att du intresserar dig för arbetstagaren.

— Som arbetsgivare behöver du sätta tydliga mål och vara självkritisk. Avsätt tid för meditation och yoga. Som ledare behöver du vara balanserad och det blir du genom friskvård och genom att njuta av livet.

Städsällskapet