Petra Åhl på Ducit Innovation: ”Vi är alla skapande varelser, ända sedan vi föddes”


Skrivet av: harald nylund

Omslagsbild: Petra Åhl, fotograf: Veronica Köhler

Hon brinner för att få en idé att bli verklighet. På Ducit Innovation jobbar Petra med projekt- och innovationsledning för att hjälpa människor att förverkliga deras idéer. Aktuell härnäst är Petra Åhl på Arctic Innovation Forum i Kalix där hon kommer att ha en workshop och hålla föredrag.

 

Petra Åhl inledde sin yrkesbana med att utbilda sig till civilingenjör inom maskinteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Efter 20 års arbete på företag med forskning och utveckling kom hemlängtan och Petra flyttade hem till sitt älskade Gällivare. Hon började jobba på LKAB som avdelningschef.

— Som avdelningschef fick jag jobba med ett fantastiskt team med människor och innovationsprocesser, som jag brann för, men i en sådan roll tillkommer saker som inte alltid känns värdeskapande.  Jag började känna en längtan efter att få jobba på ett annat sätt. Jag ville vara ännu mer kreativ och drömde om att få starta eget en dag och skapa mina egna visioner och sätta upp mina egna mål.

— Jag har också alltid varit intresserad av ledarskap, personlig utveckling, yoga och meditation. Jag gick en yogainstruktörsutbildning 2015 som förmodligen bidrog starkt till att jag gick från idé till handling ganska snabbt när det gällde att kasta mig ut i det okända med eget företag. Yoga och löpning är mina farkoster som jag vilar i,- och som bär mig framåt, brukar jag tänka. Som yogainstruktör är det ett pass som jag brukar hålla som heter Yoga ❤ Löpning.

 

 

Vad är det bästa du vet? 

— Det är att skapa nytta för människor och göra världen bättre för dem. Jag vill hjälpa dem att se värdet i en idé och ge dem insikter om hur idén kan förverkligas. Det finns alltid vägar framåt och jag älskar att lösa problem.

— Precis detta gör jag på Ducit Innovation. Det spelar ingen roll om det handlar om en ny produkt eller en ny tjänst. Alla idéer går att utveckla och jag älskar att vara med när idéerna förverkligas. Det  är viktigt att kunna se lösningar men ofta blir man alltför lösningsorienterat för tidigt. För mig handlar det om att få människor och organisationer att hitta sitt ”varför” så att idéerna kommer fram så fort som möjligt och håller länge. Ett starkt ”varför” ger energi till att lösa de svårigheter som kommer att uppstå på vägen när idén utvecklas.

— Jag vill inspirera människor att verkligen lyssna till sin inre längtan och våga ta steget fullt ut. Att hitta sitt syfte och nå sin mesta potential. När man tar det första steget så blir det kanske inte alltid som man tänkt sig, men då kan man göra det om, och om igen. Vågar man ta det första steget så kommer meningen efteråt. Man behöver ha inställningen att om det går åt skogen så kan jag alltid lära mig något av det. När jag startade Ducit Innovation så var det många som kom fram till mig att sade att de tyckte att jag var modig. Jag har tänkt mycket på just det ordet – ”modig” – och känner inte att jag var modig, för jag drevs inte utav rädsla. Snarare var det så att jag hade tillit. Jag hade lust och en vilja att göra det och kände en tillit till det. För mig är det något som är viktigt att förstå – vad jag drivs av. Det krävs olika energier för mod och tillit.

 

”Innovationsarbete kan ofta liknas vid en avancerad toppbestigning. Det krävs mod, tillit och teamwork”, säger Petra Åhl.

 

Hur jobbar du?

— Det beror på vad själva utgångspunkten är. Om man utgår från att man vill lösa ett problem, men saknar idéer, så börjar vi med en idégenereringsprocess. I de allra flesta fall så har man redan formulerat en idé och då måste man stanna upp och se närmare på den. Vilket problem man ska lösa eller om det ens finns något problem. När man jobbar med en idé så kanske man landar i slutsatsen att idén var något annat än vad den visade sig vara. För att komma till dessa insikter så krävs det att man har ett öppet mindset. När idén blivit mer tydlig så handlar det om att konkret ta fram fakta och siffror och en plan som hela tiden ska hållas levande.

— Många av min uppdrag har handlat om att medverka i olika typer av forskningsansökningar eller att arbeta fram strategiska planer. Då gäller det att snabbt kunna sätta sig in i ett nytt kunskapsområde. Det gäller att förstå var nyckelkompetenser finns, hur omvärlden ser ut och framförallt jobba med frågorna ”vart vill vi och varför vill vi dit?”

Vad är Ducit Innovation? 

— Ducit Innovation är ett konsultföretag inom projekt- och innovationsledning. En innovation är när en idé har blivit förverkligad och kommit till nytta för människor. En innovation handlar alltså om hela vägen från problem, till idé och slutligen implementering. Ducit betyder ”att leda” på latin, att leda innovation alltså.

— Ducit Innovation hjälper dig att se vad som behövs. Vi kan accelerera en process genom att tillföra saker som behövs. Det finns inte bara ett recept utan det gäller att se helheten. Om idén är komplex och behöver ny kunskap och därmed forskning så kanske man inte alls ska accelerera, utan istället fundera över vilken kunskap som är viktig. Med andra ord handlar det om att anpassa efter behov.

 

 

Det här är Ducit Innovation

Ducit Innovation / Facebook

 

Hur ser dina innovationsseminarier och workshops ut?

— Vi håller bland annat en workshop som handlar om innovationer. Det är intressant att bara stanna upp och prata om vad en innovation innebär. Alla tycks ha sin egen bild av vad innovation är för något. För en del handlar en innovation om avancerade, tekniska problem och för andra är man en innovativ person om man har en idé. För mig är det viktigt att belysa att en innovation är en resa man gör, från idé till att idén blir förverkligad, används och ger nytta. En viktig del i sitt innovationsarbete är att ha en strategi, och det är också en presentation och workshop jag gör som handlar om just hur man tar fram en bra strategi. Då pratar jag bland annat om förändringsprocesser och att driva saker med ett tydligt syfte.

— En annan workshop heter #kreativrevolution. Det är en hashtag som jag hoppas ska blomma ut inom kort. Samhället behöver en kreativ revolution! I #kreativrevolution utgår jag från människan som kreativ på ett djupare plan. Vi är alla skapande varelser, ända sedan vi föddes. Det gäller bara att se det och veta vad det innebär att vara kreativ.

— Jag startade eget för att jag insåg att jag kunde använda min kreativitet på ett helt annat sätt. Jag vill prata om värdet av kreativ revolution på arbetsplatser och jag vill sprida glädje. Om man ska lyckas få ett värdefullt innehåll och också få med sig människor i sina projekt så handlar det om att låta alla använda sin kreativitet och vara medskapande.

 

 

”Kreativitet handlar om att våga och att ha kul”, säger Petra Åhl. Fotograf: Daniel Larsson

 

Vad kommer att hända härnäst? 

— Just nu förbereder jag en workshop och presentation till Arctic Innovation Forum i Kalix där jag kommer att prata om ”Change management, purpose-drive and creativity-critical skills for building a Smart Strategy”.

— Design Thinking Institute Sweden – som är ett nätverk av väldigt inspirerande människor med bred och lång erfarenhet av utveckling, innovation och design – står bakom forumet. Jag ser verkligen fram emot hög energi och värdefulla samtal som alla deltagare kan ta med sig vidare i sina egna utvecklings- eller innovationsprojekt.

 

Arctic Innovation Forum Kalix

Petras presentation/föredrag

Registrera dig

 

Du är även medgrundare till Viduma AB som driver det kvinnliga nätverket Spira Connect?

— Viduma och Spira Connect-konceptet skapades i den här andan av att älska människor, idéer och utveckling. Just där möts jag, Lisa Hansson och Katarina Larsson som grundade vårt gemensamma företag och nätverket tillsammans. Vi delar samma ”varför” och vill se människor växa inifrån och ut. När jag jobbar med att driva igenom projekt och olika innovationer så pratar jag mycket om hållbarheten. Att idén ska vara hållbar och att resultatet av en idé ska hålla länge. Just hållbarhetstänket i utvecklingsprocesser ser jag som en gemensam nämnare mellan Ducit Innovation och Spira. Jag vill att Spira Connect ska hjälpa människor att leva ett långt och hållbart liv, att alla ska få ut det bästa av sin tid på jorden.

— Spira Connect är ett nätverk som går in på djupet, enar människor och vi vill skapa en plattform för möten och samarbeten mellan medlemmarna. Vi har alltid olika inspirerande teman på våra träffar och nästa nätverksträff kommer att vara ett smakprov på just #kreativrevolution.

— Utöver nätverket så arbetar vi också inom det vi kallar Spira Event. Spira Event går ut på att skapa inspirerande, öppna föreläsningar för alla. På sikt ser vi också stora möjligheter att kunna jobba direkt med företag och organisationer i att utveckla sina medarbetare och idéer.

 

Det här är Spira Connect

Spira Connect / Facebook

 

Från vänster – Lisa Hansson, Katarina Larsson och Petra Åhl, fotograf: Amanda Matti