Sylvia K Persson hjälper svenska företagsledare genom hästcoaching – så ska hon nå ut till fler med en ny bok


Skrivet av: Elin Nordlund

Sylvia K Persson har umgåtts med hästar mer eller mindre hela sitt liv. Men det var inte förrän 2010 som hon tog in dem i sitt arbete, det samtidigt som hon blev psykologisk coach och startade sitt företag. Nu har hon påbörjat arbetet med en bok för att få med de stora företagsledarna på tåget.

– Hästarna har inte samma filter som människor, de reagerar på känslor vilket är bra i det arbetet som jag håller på med, det vill jag förmedla, säger Sylvia K Persson.

 

På en gård i Skara finns Sylvia K Persson och hennes hästar, alla i olika storlekar. En är till exempel en Shetlandsponny. Ingen är den andra lik – det är det som är det fina. Hästar är precis som människor, olika. Sylvia K Persson jobbar med coaching med hjälp av hästarna. Till henne kommer allt från ledare på stora företag, till personer som gått igenom någon typ av livskris.

– Det viktiga är att man har något att jobba med och att man är öppen för förändring, säger hon.

Du håller på med en bok just nu, vad vill du förmedla med den?

– Boken skriver jag för att jag har så mycket att berätta. Det jag gör är det inte många i Sverige som känner till. Jag vill att de ska få en chans att ta del av mina metoder.

Vad exakt är det du vill förklara?

– Hur stor inverkan hästarna kan ha på oss och hur viktiga verktyg de kan vara när man arbetar med sig själv eller i grupp. Jag vill helt enkelt att det ska vara självklart att använda hästar i kombination med coaching.

Vilka skriver du boken för?

– Jag vill att den som läser, förhoppningsvis en företagsledare ska tänka; ”Det där vill jag göra med mina medarbetare, varför har jag inte gjort det förut”. Jag tänker att det kan vara en HR-chef som gillar det här. Kort och gott kan man säga att jag skriver för beslutsfattare.

Läs en tidigare artikel om arbetet med hästarna i Bättre Nyheter.

Hur var det när du förstod att du inte var ensam om att arbeta med hästarna på det här sättet?

– Jag åkte på en internationell sammankomst i Europa. Där träffade jag människor från hela världen som höll på med precis samma sak som jag gör. Det var en ”aha-upplevelse” skulle jag säga. Att använda hästar i coaching har man gjort länge ute i hela världen. En person som jag träffade berättade hur han jobbade med ledningar på flera stora företag. Allt från Mercedes till Lufthansa. Det är precis det jag vill göra. Jag vill att man ska få upp ögonen för hur hästen, som jag sa, fungerar som ett verktyg när det kommer till HR-frågor.

Läs mer om Sylvia K Persson på hennes hemsida.

Gör hästarna alltid vad de ska?

– Hästarna har inget filter. De är starkt stimulus-styrda vilket fungerar jättebra i det jag håller på med. Tar man bort den egenskapen är de inte hästar längre. Jag har tränat hästarna i olika coachande situationer, men de är fortfarande helt sig själva.

Hur menar du med att de är sig själva?

– Ta mitt Gotlandsruss till exempel. Hon är perfekt att använda med till exempel en chef, eller en person som är lite utav en ”besserwisser”. Hon är tydlig när ledarskapet är respektfullt och när man sätter ett högt värde på just ledarskap. Hon bekräftar ett tydligt ledarskap, du måste veta vad du vill men du får inte tappa respekten.

Har du alltid varit en person som följer dina drömmar?

– Ja, jag har alltid varit en ”doer”. Det är klart att jag har blivit ifrågasatt och folk har tyckt att det har varit jobbigt när jag har sagt precis vad jag ser. Jag har alltid ställt höga krav på mina chefer och deras ledarskap. Jag tror att det är delvis därför som jag valde att starta eget.

Du är en riktig power-kvinna, vad har du för tips till kvinnliga entreprenörer?

– Du måste våga misslyckas. Jag har misslyckats flera gånger men det lär jag mig av. Är man inte rädd, då är man inte modig. Sen är det även väldigt viktigt att ha stöd från nära och kära eftersom du alltid kommer att tvivla på dig själv. Du kommer du att behöva dem. Var inte hjälp för att be om hjälp. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det är okej att inte alltid vara stark.

Kontakta Sylvia K Persson här.

Facebook SylviaKPersson på Facebook
LinkedIn SylviaKPersson på LinkedIn
YouTube SylviaKPersson på YouTube
Instagram SylviaKPersson på Instagram