Worqo – din mötesplats när du vill söka jobb utomlands


Skrivet av: Framtidsanlys

Har det gått några år sedan du tog studenten? Kanske är du sugen på att prova någonting nytt och leva och arbeta utomlands under en period i ditt liv? Att vidga sina vyer och prova på att bo och arbeta i ett främmande land kan vara både spännande och utmanande och man växer ofta som person. Det är dessutom ofta positivt för ditt CV och din framtida karriär att kunna påvisa att du är en person som är beredd att ta dig an nya utmaningar i livet. Många arbetsgivare uppskattar den erfarenhet som en utlandstjänstgöring ger. 

Var börjar man?

Mötesplatsen Worqo är en portal där du kan få tillgång till massor av nyttig information om du planerar för att arbeta utomlands under en period i ditt liv. Här kan du registrera en egen profil, få notiser om när jobb blir lediga i de länder/den region du är intresserad av och läsa intressanta reportage om hur andra före dig har gjort när de sökt jobb utomlands. 

Till att börja med behöver du bestämma dig för vilket land du vill arbeta i? Vad är det som lockar? Storstad, stränder eller kanske snöklädda toppar och möjlighet till lössnöåkning?

När du har bestämt dig för vilka destinationer som passar dig bäst kan du använda Worqo’s portal och söka arbeten via deras söktjänst. Du kan även skapa en bevakning som gör att du får notiser om när jobb som är intressanta för dig blir lediga. Kanske ligger drömjobbet där och väntar på just dig? 

När du hittat ett jobb du vill söka är det viktigt att du har ett uppdaterat CV, gärna både på svenska och engelska. Om du har turen att bli kallad till en intervju så kan du få många bra tips via worqo’s hemsida på hur du bäst kan förbereda dig för din intervju utomlands. 

Om jobbet blir ditt:

Om du får det jobb du söker väntar ett nytt spännande kapitel i ditt liv. Nu är det mycket som ska planeras och ordnas med.

Din blivande arbetsgivare kommer att kunna besvara de flesta av dina frågor. Sådant som kan vara bra att fråga om är till exempel:

  • Hur fungerar det lönemässigt? Hur ofta får du lön och får du extra betalt för obekväm arbetstid på kvällar och helger? Hur kommer din arbetstid se ut?
  • Har din blivande arbetsgivare några försäkringar? Vad händer tex om du blir sjuk när du är utomlands? Är det någonting din arbetsgivare har försäkring för eller behöver du komplettera din hemförsäkring i Sverige med ett reseskydd som gäller under hela din utlandsvistelse?
  • Kommer din arbetsgivare ombesörja olika myndighetspapper som landet du ska arbeta i eventuellt kräver?
  • Kan din arbetsgivare vara behjälplig med att skaffa bostad till dig?
  • Finns det några övriga förmåner företaget har som du bör känna till? 

Förutom ovan är det en mängd andra praktiska saker att tänka på som:

  • Se till att du har ett giltigt pass med en giltighetstid som inte löper ut under din utlandsvistelse
  • Eventuellt skaffa ett internationellt ID-kort (hos polisen) som ett komplement till ditt pass
  • Skaffa det blå sjukförsäkringskortet från försäkringskassan som ger dig rätt till fri sjukvård i annat EU-land
  • Fundera på om ditt mobilabonnemang fungerar utomlands eller om du behöver komplettera med ett lokalt abonnemang på plats 

Mycket av det praktiska du behöver ta tag i kan du läsa mer om på worqo’s hemsida. När alla detaljer är på plats är det bara att ge sig ut på ett nytt spännande kapitel i livet som förhoppningsvis kommer innebära massor av nya erfarenheter och som tar dig vidare i din framtida karriär.